Par rånade guldbutik tillsammans

Ett förlovat par från Haninge och ytterligare en man har dömts för rånet mot Haninge Guld och Ur i Handen.

Det var i oktober förra året som butiksbiträdet på Haninge Guld och Ur stod och pratade i mobiltelefon med sin pojkvän när en leende kvinna iklädd solglasögon ringde på dörren till affären.

Butiksbiträdet tryckte på säkerhetsknappen för att släppa in kvinnan. Innan hon visste ordet av hade två män stormat in i butiken. Butiksbiträdet föll omkull. Med en hammare som vapen tvingade de två männen henne att sitta kvar på golvet och sa åt henne att tala om vart allt guld och alla kontanter fanns. Med samma hammare slog rånarna sedan sönder montrarna för att komma åt butikens smycken.

Eftersom dörren till butiken bara kunde öppnas med den särskilda knappen slog rånarna söder fönsterrutorna, tog sig ut, och flydde i en svart Volvo.

Sammanlagt kom rånarna över guld och smycken värda cirka 543 000 kronor.

Alla de tre tilltalade nekar till brott. Men övervakningskameror samt fynd i den påträffade flyktbilen motbevisar deras versioner av händelsen.

Den förlovade 36-årige mannen döms samtidigt till våld mot tjänsteman efter att han någon månad senare slagit en busschaufför i ansiktet när denne inte ville stämpla hans ogiltiga remsa. Mannen döms också för att ha rånat en person på gatan och hotat honom med pistol och får sammanlagt fyra år och tre månaders fängelse för rån, våld mot tjänsteman och misshandel.

Hans 34-årige medhjälpare döms till ett år och sex månader för rån. Den 40-åriga fästmön döms till tre månaders fängelse och skyddstillsyn för medhjälp till rån.

En leende kvinna iklädd solglasögon ringde på dörren.