Par rånades efter att däcken skurits sönder

När Vallentunaparet lämnat Täby centrum fick de punka och stannade bilen. Då överfölls de av tjuvar. Senare konstaterades att däcket skurits sönder med kniv.

Mannen och kvinnan från Vallentuna hade bara kommit en liten bit från centrum när de upptäckte att de fått punka. De stannade vid en busshållplats och ringde efter hjälp.

Då körde en bil upp och ställde sig bakom dem. Två män störtade, enligt polisen, ut mot varsin sida om parets bil.

Sedan slet en av dem upp vänster bakdörr, sträckte sig in i bilen och ryckte åt sig kvinnans handväska som låg där på sätet. Sedan sprang de tillbaka till sin bil och körde iväg.

Kvar satt det chockade paret. I väskan låg flera tusen kronor som de nyss varit inne och hämtat på ett växlingskontor i centrum.

Kort därefter kom bärgningsbilen. Ganska snabbt kunde bärgarna konstatera att någon skurit sönder höger bakdäck med kniv. Tre rejäla snitt hade gått genom gummit.

Det var förra fredagen vid 14-tiden som händelsen utspelade sig. Lyckligtvis kom ingen till skada, enligt närpolischef Jan Berlin.

– Det har inte gått våldsamt till men det är en ovanligt fräck stöld.

Jan Berlin har aldrig tidigare varit med om att tjuvar agerat på ett liknande sätt i Täby. På andra håll i länet har dock punkteringsrån blivit något av en trend. Metoderna har varierat något.

I flera fall har offret upptäckt att en spik eller en skruv borrats in i bildäcket, varpå en främling kommit fram och erbjudit sin hjälp. Under tiden har bilen tömts på värdesaker.

Anders Olofsson, förundersökningsledare på Stockholms bedrägerirotel, har utrett flera ärenden med punkterade däck. Han säger till Lokaltidningen Mitt i att brotten är svårlösta. Även om en misstänkt kan pekas ut på filmerna, är det svårt att få till ett gripande. Detta eftersom det troligen rör sig om en liga och tjuvarnas identiteter kan vara okända i Sverige.

– Men vi tar alltid in och kollar bilder om det finns, säger Anders Olofsson och tillägger att bilder på misstänkta skickas ut i polisens interna informationssystem för att se om någon polis känner igen dem.

Fakta

Fler fall av stölder med hjälp av däcksabotage

Kvinna i Älvsjö blir av med 18 500 kronor efter att tjuvar tryckt in skruv i däcket och sedan erbjudit sin ”hjälp”.

Kvinna i Huddinge upptäcker ett gummiband som sitter fast i hjulet, en man tar bort det och passar samtidigt på att stjäla kvinnans kontokort.

Ett Östermalmspar får ett däck sönderskuret. När de byter, och ställer ifrån sig sina väskor, kommer en man och vill växla pengar – sedan är väskorna borta.

Källa: Mitt i:s arkiv