ANNONS

Pär spårade upp tjuven

Pär Gardenkrans lägenhet ligger i hörnet av huset med skymd sikt. Tjuvarna parkerade en skåpbil utanför och bakom den kunde de arbeta ostört.
Pär Gardenkrans lägenhet ligger i hörnet av huset med skymd sikt. Tjuvarna parkerade en skåpbil utanför och bakom den kunde de arbeta ostört.
Tjuvarna plundrade Pär Gardenkrans hem i Västertorp på teknikprylar. Pär spårade sin stulna dator till en källarlokal. Men polisen gjorde ingenting.

– Det är som att de skickar signalen ”Go for it” till tjuvarna, säger han.
ANNONS

En parkerad skåpbil som skymde sikten. En kastad sten genom fönsterrutan i vardagsrummet. Sedan var det bara för tjuvarna att kliva in i lägenheten en trappa upp i Västertorp. Det tog sex timmar innan inbrottet upptäcktes.

Pär Gardenkrans, som är ljudtekniker, var i Skellefteå tillsammans med Tommy Körberg. En halvtimme innan konserten skulle börja ringde telefonen.

– Det var min tjej som skrek i luren. Hon hade precis kommit hem och upptäckt att det varit inbrott. Jag fick försöka lugna ner henne och ta reda på vad som hänt, säger Pär Gardenkrans.

Tjuvarna hade plockat på sig ett par datorer, två Ipads, klockor och solglasögon som han köpt på senaste Thailandsresan. Dagen efter inbrottet gjordes en teknisk undersökning, men inga fingeravtryck hittades. Pär satte upp lappar i portarna bredvid för att efterlysa vittnen och varna grannar. En granne kom förbi ett par dagar senare och berättade att han sett skåpbilen och två eller tre män.

– Han hade bråttom till tåget och trodde att det var renovering. Tjuvarna bar sakerna i lakan som de kastade upp på axeln. Som tjuvar man ser på tecknad film, säger Pär Gardenkrans.

Pär har appen ”Hitta min Iphone” och några dagar efter inbrottet kunde han se hur hans dator kopplades upp. Han kunde lokalisera datorn till exakt adress och tog en skärmdump på kartbilden. Han pingade så att den som kopplat upp datorn hörde ett starkt ljud.

Fyra sekunder senare var datorn utloggad.

Pär ringde polisen dagen efter men fick ingen kontakt. Den som hade ärendet var på semester och han hänvisades inte till någon annan. Till slut antecknade någon i alla fall uppgifterna.

Den 6 mars skulle den utredande polis vara tillbaka från sin semester. Pär ringde upprepade gånger utan att gå tag på honom. Han lämnade meddelande, men polisen ringde aldrig tillbaka.

ANNONS

Pär Gardenkrans blev privat­detektiv själv på kuppen. Han har åkt till adressen vid fyra tillfällen. Där finns en källarlokal med neddragna persienner och galler för dörren. Han har sett en skåpbil utanför som han fotograferat.

Först samma dag som vi besöker Pär Gardenkrans, den 12 mars, hör polisen av sig. Ulf Hoffman, förundersökningsledare, fick utredningen på sitt bord den dagen.

– Det normala är att de lämnar över utredningen till oss när den tekniska undersökningen är gjord. Jag kan inte svara på varför det inte har hänt i det här fallet.

Har inte polisen missat värdefull information när ärendet blivit liggande i flera veckor?

– Ja, uppenbart har man inte vidtagit några åtgärder. Vad jag kan se har det inte hänt något efter att den informationen kom in. Jag vet inte hur det kommer sig.

Lokaltidningen Mitt i har inte lyckats nå den polis som först hade ärendet.

Fakta

Så hittar du din stulna dator

Det finns en app att ladda ner som kan söka både Iphones och androider. När telefonen eller datorn sedan kopplas upp mot nätet kan du se var de finns.

Polisen kan ha hjälp av detta i sitt arbete. Det kan dock handla om en adress med många lägenheter och då kan det vara svårt att komma vidare.

ANNONS