ANNONS

Paraplydrink och strandhäng för de äldre på Playa Lignagatan

Ingebrit John (blå tröja) och Ann-Margret Lundwall (ljusrosa tröja) bor båda på boendet och njuter av en varsin drink. På bilden syns även Merlin Fagerlund Janjic som arbetar på boendet. Äldreboendet Lignagatan på Södermalm
Ingebrit John och Ann-Margret Lundwall njuter av en varsin drink. På bilden syns även Merlin Fagerlund Janjic, som arbetar på boendet.
Paraplydrinkar och strandhäng i ett kallt rum ska lindra vid värmeböljor på äldreboendet Playa Lignagatan.
– Några åt gången kan sitta och njuta och svalka sig, säger Shahram Roshanghias.
ANNONS

För två år sedan blev värmeböljan en väckarklocka för många äldreboenden. Värmen innebär flera påfrestningar för vården och framför allt personer i riskgrupper. När den som i juni sammanfaller med coronaviruset blir situationen ännu svårare.

Så rustar äldrevården för värmebölja mitt under pandemin

Har ett kallt rum

På äldreboendet Attento Lignagatan på Södermalm är man väl förberedd inför varma dagar i sommar. Framför allt dricks det mycket vatten, men boendet använder även kylaggregat för att hålla nere temperaturen inomhus. De har även ordnat ett kallt rum där de äldre kan svalka sig i omgångar.

– Vi har ett konferensrum i huset som inte används just nu, och där kan några åt gången sitta och njuta och svalka sig samtidigt som de får alkoholfria paraplydrinkar serverade, säger verksamhetschefen Shahram Roshanghias.

I kylrummet serverar exotiska sommardrinkar till musik av Elvis (enligt deras önskemål).

I det svala rummet serverar exotiska sommardrinkar till musik av Elvis (enligt deras önskemål). Foto: Shahram Roshanghias

Nöjda med rummet

Det svala rummet är inrett med en uppblåsbar palm, sand, lampor och dekoration som påminner om en strand utomlands. Där finns även en AC som ska se till att temperaturen är sval och behaglig under de varma sommardagarna. Rummet är öppet hela sommaren.

– Jag blev rörd att de hade ordnat det så fint. Det var trevligt att sitta i den miljön och samtala med andra med en god drink, säger Ingebrit John som bor på äldreboendet och besökt rummet.

ANNONS

Viktigt med regler

Men coronapandemin innebär fortfarande vissa begränsningar på äldreboendet.

– Vi måste hela tiden tänka på avstånden, så alla kan inte sitta ute på balkongen samtidigt eller i det svala rummet. Vi kan heller inte vara ute på gården i samma utsträckning, säger Shahram Roshanghias.

Shahram Oshanghias, verksamhetschef Attendo Lignagatan

Shahram Roshanghias är verksamhetschef på Attendo Lignagatan. Foto: Privat

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.