Paret bluffade till sig mer än 10 miljoner

18-åringen döms i Södertörns tingsrätt för nyårsmordet i en privatbostad i Tungelsta i Haninge.
Två Huddingebor har nu dömts till tre års fängelse - och blir återbetalningsskyldiga.
I 15 år bluffade Huddingeparet i 50-årsåldern om mannens svåra sjukdom. Nu har båda dömts till tre års fängelse för grovt bidragsbrott - och ska dessutom betala tillbaka drygt tio miljoner kronor till Försäkringskassan.

Förra veckan dömde Södertörns tingsrätt en man och en kvinna från Huddinge till tre års fängelse för grovt bidragsbrott.

Paret har sedan början av 2000-talet fått utbetalt närmare 10, 5 miljoner kronor från Försäkringskassan i assistanspengar.

Till en början beviljades åtta timmar assistans varje dag till att de senaste åren öka till nästan 15 timmar dagligen eftersom mannen, enligt domen, målat upp en bild att han till följd av sin svåra nervsjukdom närmast var hjälplös utan stöd och hjälp från assistenter. Bland annat ska han ha behövt matas och haft konstant tillsyn eftersom han inte skulle klara av att larma själv. Till stor del var den frun som utförde assistansen.

Polisen spanade på mannen

Men för fyra år sedan uppstod misstanke om att mannen överdrivit sitt hjälpbehov och polisen började då spana på mannen.

Filmer som visades upp under rättegången visar hur mannen under längre perioder rör sig tämligen obehindrat utomhus och inne i köpcentrum. I ett byggvaruhus ses han med en kundkorg i ena handen där han utan problem plockar till sig varor.

Vid en senare husrannsakan ska mannen enligt poliserna ha stigit upp ur sängens själv, klätt på sig själv och gått med poliserna utan stöd. Inte heller under tiden i häktet har han inte haft något särskilt hjälpbehov, enligt personalen.

Nekar till brott

Tingsrätten menar i sin dom att mannen är sjuk, men att det inte råder några tvivel om att mannen har lämnat helt felaktiga uppgifter till Försäkringskassan och kraftigt överdrivit sina hjälpbehov. Rätten menar att han har gjort det tillsammans och i samförstånd med sin fru och att båda därför bör dömas likvärdigt.

2015 beslutade Försäkringskassan att helt dra in assistansen. Det belopp som felaktigt betalats ut fram tills dess uppgår till närmare 10,5 miljoner, vilket de nu enligt domen bli återbetalningsskyldiga.

Båda två nekar till brott.

Domen har hittills inte överklagats.


Läs även: Greps vid rånarnas flyktbil – har nu släppts