ANNONS

De lämnade Paris för en krog i Vasastan

Edouard Prothery och Delphine Lemoine bakom det som snart är baren.
Edouard Prothery och Delphine Lemoine bakom det som snart är baren.
Direkt från Paris: Franskt par öppnar vin-och smårättersbar i Vasastan.
– Vi kommer med en modern fransk touch, säger Delphine Lemoine som öppnar baren tillsammans med sin man Edouard Prothery.
ANNONS

Att folk i mediebranschen sadlar om och startar charmiga små restauranger är inte helt ovanligt. Men att, som det franska paret Edouard och Delphine lämna livet i Paris för att öppna en vinbar i Stockholm är desto mer sällsynt.

Sedan tio månader är familjen, som också innefattar två söner installerade i Bromma. Den yngsta sonen på tre år hade väldigt bestämda åsikter om att han ville stanna i Paris, berättar Edouard. Nu är han redan bäst på svenska i familjen, även om både Edouard och Delphine pluggar på Sfi samtidigt som de rustar upp den lilla lokalen på restaurangtäta Roslagsgatan. Senast 26 januari ska de öppna.

Hur fick ni idén att flytta till Stockholm och starta en restaurang? 

– Min farfar är halvsvensk och när han var i Stockholm och jobbade som ung köpte han ett torp ute på en av mälaröarna. Jag har själv varit där varje sommar som barn och har en stark koppling till Stockholm. När våra vänner tyckte att vi skulle starta en svensk bar eller restaurang i Paris gjorde vi tvärtom, säger Edouard.

Tanken är dock snarare att det ska vara som en italiensk trattoria, enklare rätter fast med väldigt noggrant utvalda råvaror.

– Vi har hittat leverantörer runt omkring hela Frankrike, råvaror från mindre producenter i små byar som vi  lärt känna runt om i vårt hemland, säger Edouard.

Ny vinbar öppnar Roslagsgatan 15

Paret flyttade till Stockholm från Paris för tio månader sedan.

Bara franskt

Vinet är också fransk. Inte för att, som fransmän gärna påpekar, franska viner är bäst.

– Nej, det är för att det är dem vi känner till och har en relation till, säger Delphine samtidigt som hon packar upp en av tallrikarna från lokalens många lådor. För precis som med maten är all inredning också hämtad från mindre producenter på den franska scenen.

ANNONS

Det finns redan en rad franska restauranger, både klassiker och uppstickare i området där de etablerar sig.  Eduard och Delphine är ändå övertygande om att de tillför något nytt.

– Det klassiska franska finns här, men kanske inte det som är modernt i Paris just nu. Dessutom tror jag vi kan sticka ut med de franska ostarna vi har på vår meny, säger Delphine.

Älskar restauranglivet

Även om de bara har bott i Stockholm i mindre än ett år har redan ätit sig igenom de flesta av innerstans topp-och kvarterskrogar och rekommenderar gärna olika ställen till höger och vänster.

– Vi äter så bra här i Stockholm. Det är en helt ny nivå på gastronomin jämfört med för bara några år sedan. Snart blir det fransmännen som kommer hit och hämtar inspiration istället för tvärtom, säger Eduard.

Fakta

Mer Frankrike på stan

Sophies canelé: Bakverk från Bordeaux på S:t Eriksgatan 81

La Gourmandise: Rött, vitt och blått konditori på Sibyllegatan 14

Fosch Artisan Pâtisserie:  Salta och söta kreationer på Löjtnantsgatan 8

Paname: Absolut klassiker och fransmännens egen favorit på Hagagatan 5

Fyra knop: Galetter och crêpes i en lokal som ser ut som en hamnkrog, på ett bra sätt. Ligger  på  Svartensgatan 4