ANNONS

Parkourproffset Ahmad Matar ger unga mod att våga

Parkourproffset Ahmad Matar från Gaza, coachar unga i Värmdö i parkour.
Parkourproffset Ahmad Matar från Gaza, coachar unga i Värmdö i parkour.
22-årige Ahmad Matar från Gaza, en av världens bästa inom parkour, flyttade nyligen till Värmdö.
Där är han instruktör för barn och ungdomar. Förutom teknik lär han ut mod.
– De litar på mig, och då vågar de testa, säger han.
ANNONS

Han tillhör världens bästa utövare av parkour. Ahmad Matar är palestiniern som kom från Gaza till Sverige för två år sedan för att leva sin dröm – att hålla på med parkour på en professionell nivå på heltid.

Först bodde han i Göteborg där han tränade med StampadeFreerun, men sedan några månader tillbaka bor han i Värmdö.

– Jag träffade några riktigt trevliga människor i Värmdö som ville att jag skulle komma och coacha i Stockholm. Och nu trivs jag jättebra, det är så fint i Värmdö.

Ahmad Matar från Gaza, parkourproffs som coachar i Värmdö. Foto: Linda Dahlin

Han är coach för den Värmdöbaserade parkourföreningen No2drugsfit4life som erbjuder barn och ungdomar i Värmdö parkcourträning i Ösbyhallen.

Intresset för parkour har ökat kraftigt i Värmdö de senaste åren och den 1 december invigs en Parkourpark i Gustavsbergs centrum intill skejtparken vid Musikens hus.

– Det finns många duktiga unga här, säger Ahmad Matar.

Han har fortfarande en fot i Gaza då han tävlar för sitt eget team Gaza. Han är känd för sina många tricks, som för många andra är helt omöjliga att göra.

ANNONS

Matar Gaza som är Ahmad Matars ”artistnamn”. Foto: Ahmad Matar

Nyligen var han och tävlade på Air Wipp, världens största parkourtävling, som hölls i Helsingborg, och blev den första som klarade en så kallad ”shin loser”, en inåt framåtvolt från knästående.

– Jag blev faktiskt lite chockad över att jag klarade det, säger han.

Han tränar mest inne i centrala Stockholm, men tycker också om att köra parkour i naturen i Värmdö.

– Jag har faktiskt blivit lite lugnare sedan jag kom till Värmdö.

Lärde sig via Youtube

När han var nio år upptäckte han parkour via Youtube och han kände starkt att han ville bli en del av den rörelsen. Det var filmer av Mohammed Aljakhbir och Abdallah Inshasi, som startade parkour i Gaza.

– Jag inspirerades av dem och började träna hela dagarna för att lära mig. Sedan gick jag med i deras grupp. I Gaza lärde vi oss den hårda vägen, det fanns inga uppbyggda parker för parkour.

För Ahmad Matar blev parkour en passion och ett uttryck för frihet, och fick honom att glömma den tuffa tillvaron i Gaza.

– Att hålla på med parkour är som att flyga, det är en enorm frihetskänsla, säger han.

Att hålla på med parkour är som att flyga, det är en enorm frihetskänsla

Ahmad Matar

Nu har han varit aktiv i 13 år och är expert på att bara med blotta ögat bedöma avstånd, så han vet exakt var han kommer att landa. Men det har inte alltid varit så, han har haft hjärnskakning några gånger och en gång tappade han minnet efter ett fall.

Vad drömmer du om nu?

– I Gaza började jag en ingenjörsutbildning, men det är parkour som är min passion. Nu är det både min passion och mitt levebröd här. Jag håller på att utveckla ett eget klädmärke som är inspirerat av parkour. Jag skulle också vilja bygga ett gym för kidsen i Gaza så de kan träna säkert, ju tränar de på kyrkogårdar och på gatorna.

– Jag är lycklig över att vara där jag är idag, och att få utbilda barn och ungdomar. Det är en kick att se hur barnen lär sig och vågar lita på sina förmågor. Parkour handlar mycket om mental styrka.

Kolla in Ahmad Matar in action här:

Fakta

Parkourparken i Gustavsbergs invigs

  • Den 1 december klockan 12 invigs Parkourparken i Gustavsbergs centrum. Det blir uppträdande från GK Värmdö och parkourföreningen No2DrugsFit4Life Värmdö.
  • Parkourparken finns intill Musikens hus och skejtparken i centrum.
  • Ungdomarna i GK Värmdö, parkourföreningen No2DrugsFit4Life Värmdö och Gymnastikförbundet har tillsammans med arkitekten och Värmdö kommun arbetat fram hur parken ska se ut.

  • Ytan är försedd med belysning och öppen att användas för alla som vill. Projektet är delvis finansierad av Stockholms idrottsförbund.

Källa: Värmdö kommun
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.