Parken används som papperskorg

Sluta skräpa ner i vår park! Grannarna Eva Lundell med hunden Elsa och Gunilla Grape med barnbarnet Julia Grape är trötta på hur Grimparken sett ut sedan skolstarten.
Sluta skräpa ner i vår park! Grannarna Eva Lundell med hunden Elsa och Gunilla Grape med barnbarnet Julia Grape är trötta på hur Grimparken sett ut sedan skolstarten.
Fimpar i sandlådan och en gräsmatta med massor av tomma cigarettpaket, söndertrampade läskburkar och smutsiga servetter.

I Grimparken i Djursholm tycks ingen använda papperskorgarna.

– Det är väl en cool grej, säger en skolelev.
Nu lovar kommunen att få till en snyggare park.

När vi går in i Grimparken gömmer sig ett gäng ungdomar i buskarna. De springer snabbt därifrån när vi närmar oss. Förutom en tjej som går i nian på Viktor Rydbergs samskola, hon kommer ut.

– Jag var den enda här som inte röker, så jag har inget att skämmas för. Det är väl många elever som inte orkar gå till papperskorgarna eller inte vågar för risken att synas från skolan, säger hon.

Vi står i ena hörnet av Grimparken, där marken är full av skräp. Cigarettpaketen på marken går att följa som ett spår ner till mopedparkeringen vid skolan.

En kille i nian kommer fram. De båda eleverna säger att ”många elever” i åttan och nian röker och att det därför borde sättas upp fler papperskorgar i parken, till exempel vid busken där ungdomarna gömmer sig.

– Det vore en lätt lösning, säger killen.

Grannarna Eva Lundell och Gunilla Grape, med treåriga barnbarnet Julia Grape, håller med. De påtalar risken för att små barn och hundar kan få i sig fimpar.

– Jag har bott här i sju år. Detta har varit ett problem länge men nu är det värst hittills, det är inte normal nedskräpning. Det som att stå i en askkopp, det stinker, när man går över mopedparkeringen med hunden, säger Eva Lundell.

– Det är otrevligt och inget som inbjuder till att vara här och leka med barnbarnet längre, säger Gunilla Grape.
Eva Lundell anser att skolan och kommunen borde samarbeta för att få till en finare park.

Något som först framstod som ett problem, då skolan först tyckte att det var kommunens uppgift att sätta upp fler papperskorgar i den kommunala parken. Samtidigt ansåg kommunen att skolan själv borde fixa fler papperskorgar vid gränsen till skolgården.

– Eftersom att många vistas i parken skulle kommunen kunna göra det. Men det rimmar fel att sätta upp askkoppar. Vi ska se till att eleverna inte röker, säger Pernilla Hemmingsson, rektor på Viktor Rydbergs samskola.
Efter att kommunen hunnit se över frågan ytterligare har det nu kommit nya besked. En ny papperskorg ska sättas upp i parken inom kort.

– Vi ska ha ett vackrare Danderyd. Vi kan inte ha papperskorgar överallt men givetvis ska vi se till att det inte är nerskräpat. Jag blir nästan förbannad om vi ska bråka om en papperskorg. Nu tar vi tag i problemet kraftfullt, säger Bengt Sylvan (L).

Rektorn Pernilla Hemmingsson håller med om att det sett förfärligt ut i Grimparken sedan skolstarten. Det beror även på att skolans trivselgrupper inte har hunnit starta sitt arbete än för terminen.

– Vi får bli bättre på att komma i gång direkt skolan börjar, men det är svårt att kontrollera området utanför skolan. Vi jobbar stenhårt för en fin miljö och man blir besviken på ungdomarna, säger Pernilla Hemmingsson.