Parken i Årsta ska locka alla till lek

Klätterställning som ska locka till lek.
Klätterställning som ska locka till lek.
Studsmattor är populära bland både flickor och pojkar.
Studsmattor är populära bland både flickor och pojkar.
En lekpark som lockar både flickor och pojkar, yngre och äldre barn. Det är målet med den nya aktivitetsparken i Storsjöparken i Årsta.
Igår invigdes den med hjälp av elever från klass 5B på Årstaskolan.

En klättervägg, lustiga speglar och studsmattor. Det är några av lekredskapen i den nya aktivitetsparken i Storsjöparken i Årsta. Igår invigdes den – i ösregn – med hjälp av elever från klass 5B på Årstaskolan.

Eleverna i klassen guidade i parken och tipsade om hur de nya lekredskapen kan användas. Dessutom bjöd de på kaffe, saft och bullar.

Det är som är unikt med aktivitetsparken är att det är fokus på könsneutrala aktiviteter och mångfald.

– När det forskats på lekredskap har det visat sig att vissa lekredskap har en tendens att tas över av killar, som till exempel bollplaner där killarna tränger undan tjejerna. När det är lekredskap som man inte riktigt vet vad man ska göra med blir det mer blandat, säger Helena Lombrink, på exploateringskontoret.

Aktivitetsparken är rustad med studsmattor, hängmattor, speglar som på Lustiga huset, klätterväg och klätterställning. Och en bollplan med rutor och siffror som ser mer ut som en spelplan där man får hitta på sina egna lekar.

När staden undersökte vad de kringboende önskade av den nya parken kom det fram att många tyckte att det saknades aktiviteter som uppskattas av flickor och som attraherar äldre barn och tonåringar.

– Det finns mest aktiviteter för småbarn. De äldre barnen har ingenstans att vara i Årsta. Det finns extra lite för dem att göra i den här delen av Årsta, säger Helena Lombrink.

Parken är en del av projektet Dellen som består av fyra nya bostadshus med 80 lägenheter. Ett av husen byggdes på en yta där det tidigare låg en bollplan. Som ersättning för bollplanen byggdes den nya aktivitetsparken.