Parken blir latrin i brist på toaletter

Krögaren Sven Ringmar uppger att han förgäves försökt få gehör för behovet av att låsa upp de offentliga toaletterna.
Krögaren Sven Ringmar uppger att han förgäves försökt få gehör för behovet av att låsa upp de offentliga toaletterna.
De offentliga toaletterna vid Tyresö slott har varit stängda i mer än ett halvår. Nu sätter sig nödiga besökare i grönområdena.

– Folk kissar och bajsar i parken lite hur som helst, säger en person med koppling till slottet.

I onsdags fick vittnet, som vill vara anonym, nog av att se parkgäster hukandes bakom buskar och kontaktade Lokaltidningen Mitt i.

När tidningen besöker parken är ett 100-tal elever från Breviks skola där. Bakom flera skogsdungar står pojkar med neddragna byxor. Från mer diskreta gömmen dyker flickor upp, två och två.

– Vi gör samma utflykt varje år och de offentliga toaletterna har alltid varit öppna. Nu får vi helt enkelt sätta oss i buskarna och hoppas att ingen behöver göra något mer än att kissa, säger Sofie Ringqvist, lärare på skolan.

De offentliga toaletterna vid Tyresö slott har varit låsta sedan december förra året. Konsekvensen är att trycket på Borggårdscaféets och Tyresö slotts bistros toaletter ökat. De parkbesökare som dragit sig för att utnyttja en restaurang eller ett kafé de inte ätit på, har i stället uträttat sina behov bakom buskar och träd.

Sven Ringmar, som driver bistron, har helt klart känt av problemet.

– Till nästa sommar räknar vi med att ha fullt på terrassen och då kan vi inte ha folk som står och kissar i buskarna. För oss blir det ju också mycket merarbete med toaletter som måste städas oftare än annars, säger han.

Redan i våras förutsåg han problemet, sedan otaliga parkbesökare förgäves stått och ryckt i toaletternas handtag och vänt sig till honom med sina ilskna frågor. För att få till en lösning, uppger han, att han kontaktade både Tyresö kommun och Nordiska muséet, dock utan någon respons.

Toaletterna vid Tyresö slott byggdes på uppdrag av Tyresö kommun i mitten av 1990-talet och sköttes sedan av kommunens personal på vandrarhemmet Lilla Tyresö. Men sedan kommunen drog sig ur vandrarhemsverksamheten i december är toaletterna låsta och nyckeln överlämnad till Nordiska muséet.

Leif Zaar, avdelningschef på muséet, uppger att han inte vet varför ingen tagit itu med toalettfrågan tidigare.

– Men nu utreder vi om vi ska ta på oss det här eller inte, säger han.

Sven Ringmar hoppas på en snabb lösning.

– Det är ju synd om folk när de inte har någonstans att ta vägen. När det dessutom är skyltat att det ska finnas toaletter, blir ju folk extra sura när de inte är öppna, säger han.

Nu får vi helt enkelt sätta oss i buskarna.Sofie Ringqvist, lärare

Fakta

Konflikt bakom stängda toaletter

I början av 1990-talet lät Tyresö kommun bygga restaurangen i västra slottsflygeln och de offentliga toaletterna i syfte att öppna upp slottsparken för besökare.

Kommunen hyrde flygeln av Nordiska museet för att i sin tur hyra ut den till en krögare. Dessutom hyrde kommunen vandrarhemmet Lilla Tyresö och kommunens personal på vandrarhemmet skötte toaletterna.

Efter en konflikt med Nordiska museet om ansvaret för verksamheterna bestämdes att alla hyreskontrakt med museet skulle avslutas.