ANNONS

Parken måste tystas

Det bullrar för mycket på vissa platser i Nationalstadsparken anser länsstyrelsen, bland annat vid Naturhistoriska riksmuseet och Bergianska trädgården.
Det bullrar för mycket på vissa platser i Nationalstadsparken anser länsstyrelsen, bland annat vid Naturhistoriska riksmuseet och Bergianska trädgården.
Det är för bullrigt vid Bergianska, Naturhistoriska riksmuseet och i andra delar av Nationalstadsparken.

Det tycker länsstyrelsen som vill se flera bulleråtgärder för att göra parken trevligare.
ANNONS

Nationalstadsparken är viktig för huvudstadsbornas rekreation, och i stora delar av parken är det tyst och lugnt.

Men det finns för många områden där det inte är tillräckligt stilla – utan tvärtom riktigt bullrigt från trafik. Det skriver länsstyrelsen i en ny rapport och föreslår en rad åtgärder.

– I storstäder med mycket buller finns ett stort behov att söka sig till tysta områden. Nationalstadsparken är ett viktigt rekreationsområde, men det är inte trevligt när det bullrar även där. Det är inte bara en trivselfråga utan en hälsofråga, säger Lars Nyberg som sitter i länsledningen på länsstyrelsen i Stockholm.

I Nationalstadsparken ingår bland annat Hagaparken, delar av Norra/Södra Djurgården och Gärdet. Men det är framför allt runt Brunnsviken som det är för mycket buller, bland annat vid Bergianska trädgården, Universitetet och Naturhistoriska riksmuseet.

Vid dessa platser finns biltunga vägar och spårtrafik från Roslagsbanan som låter så pass mycket att det överstiger riktvärdena för acceptabla bullernivåer.

– Det är nog bullerplank längs Roslagsvägen och längs Roslagsbanan vid Bergianska som är aktuellt och som vi tycker det är angeläget att man gör där, säger Lars Nyberg.

Sådana bullerplank kan vara en lösning för att få ner ljudnivån i hela parken, men sänkta hastigheter eller mjukare beläggning på vägarna omkring kan också provas.

– Bullret är ett av stora bekymren för att göra parken bättre, säger Lars Nyberg

Nästa steg för länsstyrelsen är nu att gå med resultatet till Trafikverket, Stockholms stad och andra som sköter väger och delar av Nationalstadsparken.

ANNONS

– Nu får vi titta i detalj vad man kan göra dels minska bullret på de här platserna utan att störa parkmiljöerna, säger Lars Nyberg.

Länsstyrelsen anser att även stora delar av Gärdet bör bli tystare. Men de åtgärder är enligt rapporten inte lika viktiga att prioritera eftersom bullret är mindre där än vid Brunnsviken, och eftersom det kan vara svårare att minska ljudnivåerna vid Gärdet.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.