Parkering i Bromma stoppar vännernas umgänge

Britta Engström 93år och Birgitta ”Gittan” Sandberg 82år har känt varandra sedan 70-talet.
Britta Engström 93år och Birgitta ”Gittan” Sandberg 82år har känt varandra sedan 70-talet.
Britta kan inte längre hälsa på hemma hos sin vän i Riksby. Det är för avancerat att parkera eftersom man bara kan betala via en app på mobilen.
– Det är ju tråkigt när man inte kan få umgås med sin gamla vän längre, säger Gittan.

Några gånger i veckan brukar Gittan Sandberg, 82, ta bilen hem till sin vän Britta Engström, 93, i Riksby. Hemma hos Britta brukar de prata, dricka kaffe och lägga patiens.

Men nu är det slut med det.

Gittan kan nämligen inte parkera då man infört p-avgift i Bromma. Istället för att betala i en parkeringsautomat kan man endast använda en app på mobilen.

– Det är omöjligt. Det är inte så himla lätt för oss gamla att förstå vad man ska trycka på i telefonen. Jag förstår inte varför de inte kan ha en vanlig parkeringsautomat där man kan betala med kort. Alla har ju inte heller en sån avancerad telefon, säger Gittan.

Vi fick lov att dricka kaffe i bilen istället

Vännerna som har känt varandra sen 70-talet har nu börjat ses utanför hemmet men det håller inte i längden menar Gittan.

– Britta har det betydligt svårare att ta sig ut, hon måste gå med rollator. En gång när jag skulle hem till henne och inte kunde parkera fick vi lov och sätta oss och dricka kaffe i bilen. Britta kom ner med en termos och så satt vi där en stund och sen åkte jag hem.

Fick fira påsk ensam

Gittan skulle också åka hem till Britta för att fira påsk men det blev istället en påskhelg ensamma på varsitt håll.

– Vi båda är änkor. Det är ju tråkigt när man inte kan få umgås med sin gamla vän längre. Det finns parkeringsautomater i Vällingby, jag förstår inte varför man inte kan ha det i Bromma också.