Parkeringarna som är tjuvarnas Mecka

Stefan Salomonsson på väg till Gävle ska äta på restaurangen. Han lämnar värdesaker i bilen. ”Det handlar ju bara om en kort stund på dagtid”, säger han.
Stefan Salomonsson på väg till Gävle ska äta på restaurangen. Han lämnar värdesaker i bilen. ”Det handlar ju bara om en kort stund på dagtid”, säger han.
Varje dag sker minst två bilinbrott utanför McDonalds och Shell på båda sidor av E4.

För att skrämma bort tjuvarna ska nu polisen patrullera mer på platserna.

– Läget är akut, säger närpolisen Leif Svensson.

Problemet med tjuvar som tömmer bilar på parkeringen vid McDonalds och Shell i Stora Väsby på båda sidor om E4 är akut. Enligt närpolis Leif Svensson sker det minst två bilinbrott varje dag. Tjuvarna slår ofta till under lunchtid.

– De krossar en ruta och tömmer snabbt bilen på allt av värde.

Enligt Leif Svensson kan antalet inbrott vara många fler än dem som närpolisen har fått anmälningar om eftersom de som drabbas ju kan anmäla inbrottet hos en annan polismyndighet än den i Väsby.

– Läget är akut. Det är ett jätteproblem och har knappast blivit bättre under den senaste tiden, säger Leif Svensson.

Han berättar om en familj som hade en mängd föremål i bilen efter en resa till Vietnam.

– Under den korta tid de var borta stals allt värdefullt. En annan anmälan handlar om ett gäng österrikare som också rastade. När de återkom till bilen var alla pass stulna, säger Leif Svensson.

Polisen har fått tips om att tjuvarna jobbar i olika lag. Ett inbrott kan gå till så att en större bil parkeras intill en bil, en ruta krossas och bilen töms på allt av värde.

Vågen av bilinbrott gör nu att polisen och grannstödsbilen ska patrullera oftare på de olika platserna utmed E4.

Men frågan är om bilisterna ser polisens anslag om bilinbrotten. När Lokaltidningen Mitt i besökte platserna satt varningarna på ganska undanskymda ställen.

– Jag såg inte anslaget förrän du frågade mig. Men jag är av den gamla stammen som automatiskt tar med mig värdesaker från bilen, säger Lars-Erik Johansson som stannat till för en fika i Stora Väsby innan han hämtar sonen på Arlanda.

Stefan Salomonsson som är på väg till Gävle såg heller inte polisens anslag.

– Men jag tar inte med mig alla värdesaker från bilen bara för ett kort besök på restaurangen. Jag tar den risken, säger han.

Roland Edin, som äger restaurangerna, har inget emot att sätta upp fler varningsskyltar om inbrotten, även om han mer tror på fler övervakningskameror.

– Vi vill ha fler kameror men vi har hittills inte fått tillstånd av länsstyrelsen, säger Roland Edin, som nu ska söka tillstånd igen.

Fakta

Grannstödsbilen har 50 förare

Verksamheten med Grannstödsbilen, som är ett samarbete mellan bland annat polisen, kommunen och försäkrings­bolag, har pågått sedan 2003.

I dag finns det cirka 50 förare som i bilen och till fots hjälps åt med att öka tryggheten i bostadsområden. Källa: Polisen