ANNONS

Parkeringsavgifter ger 400 miljoner om året

400 miljoner om året. Det räknar staden med att få in från parkeringsavgifterna när hela parkeringsplanen är genomförd.

– De är inte direkt märkta för trafikkontoret utan går till stadens kassa, säger Josefine Weinberg på trafikkontoret.
ANNONS

De nya parkeringsavgifterna väcker starka reaktioner och vi har fått in många synpunkter via mejl, telefonsamtal och sociala medier. En del tycker att det är bra och hoppas på fler lediga parkeringsplatser, medan andra är mycket upprörda över att det kommer att kosta minst 6 000 kronor om året att parkera på gatan där man bor.

I år räknar staden med att få in 10 miljoner kronor på de nya avgifterna, och då handlar det framför allt om de höjda boendeparkeringsavgifterna i innerstan.

– När parkeringsplanen är genomförd till fullo räknar vi med att få in 400 miljoner kronor om året. Vi kommer kanske att ha driftskostnader på 70 miljoner, men det blir minst 300 miljoner extra. Pengarna är inte direkt riktade till trafikkontoret, utan går till stadens kassa, säger Josefine Weinberg

Staden har börjat sätta upp parkeringsautomater och skyltar i Hammarbyhöjden. Avgiften börjar gälla när en gata är skyltad. Men enligt Josefine Weinberg kommer det att vara en försiktig övergång.

– Vi vill ju skapa en acceptans för det här. Parkeringsvakterna kommer att sätta upplysningslappar istället för parkeringsanmärkning under en övergångsperiod, säger Josefine Weinberg.

Varför höjer ni boendeparkeringsavgiften i innerstan?

– Vi tycker att det är för billigt med långtidsparkering på gatan. Vi vill minska skillnaden mellan garageplats och boendeparkering.

När boendeparkering införs i söderort kommer Dalen att undantas eftersom staden menar att där finns tillräckligt med parkeringsplatser för att täcka behovet. Men enligt läsare som hört av sig är det flera års kötid för att få en parkeringsplats.

– Vi har inte fått in några synpunkter om Dalen ännu. Det vore intressant att ta del av den informationen, säger Josefine Weinberg.

ANNONS

En del allmänna parkeringsplatser i söderort kommer att försvinna genom de nya reglerna när det gäller handikapptillstånd. Tidigare har det i ytterstan varit tillåtet för den med handikapptillstånd att stå där det är parkeringsförbud i 24 timmar. Nu anpassar staden reglerna efter trafikförordningens föreskrifter som säger tre timmar. Därmed kommer fler att söka om en reserverad plats.

Läs mer: Så slår de nya parkeringsavgifterna