ANNONS

Parkeringsbolaget: P-appen är redan på gång

Arkivbild
Arkivbild
En p-app som kan berätta var det förmodligen finns lediga platser på stans gator, efterlyste liberalerna.
"Det är redan på gång" meddelar p-app-bolaget.
ANNONS

Mitt i kunde i veckan berätta om ett nytt förslag i Liberalernas skuggbudget. Partiet vill att staden ska satsa en miljon på utveckling av en app som ska underlätta parkeringen för Stockholmarna.

Visionen är att appen skulle kunna samla in en mängd information från parkeringsautomater och parkeringsappar och sedan ge en uppskattning över i vilka områden lediga platser kan hittas.

Nu visar det sig att en sådan app redan är på gång – och att den har varit under utveckling i flera år. Det berättar Mauritz Börjesson som är affärsutvecklingschef på företaget Easypark som bland annat utvecklat stadens egen app för betalning av parkering.

– Vi har strukturerat sedan 2010 lagt ner ganska mycket forskning och utveckling, ungefär 10 miljoner om året, på det här. Tidigare i år köpte vi även ett israeliskt teknikföretag som också är specialiserade på frågan, säger han.

Enligt Mauriz Börjesson kommer företagets app ta in en lång rad källor, bland annat från p-automater och appar, trafikinformation, observationer och topografisk data. Tanken är sedan att man ska få råd från appen om vart man kan köra för att minska sin parkeringstid.

– Vi kommer med ganska hög precision kunna berätta vilka söktider vi har på gatumark. Vi kommer också kunna säga hur mycket tid det tar om du kör ostrukturerat och hur lång tid det tar om du i stället följer våra råd. Man får också en guide till närmsta lediga parkeringshus.

Appen testas just nu internt hos företaget och målet är att släppa en tidig testversion under 2017.

Datan från appen ska, enligt Mauritz Börjesson, också kunna användas i framtida stadsplanering .

– Den ena delen är att hjälpa konsumenten. Den andra är att också mer långsiktigt hjälpa det offentliga så att tillgång och efterfrågan kan mötas, säger han.

ANNONS
ANNONS