ANNONS

Stockholmare om höjda p-böter: ”En slags terror”

Håkan Lundberg, 64, är kritisk till den annonserade höjningen.
Håkan Lundberg, 64, är kritisk till den annonserade höjningen.
Det kommer att bli dyrare att felparkera i Stockholm nästa år. Den grönblå majoriteten väntas höja p-böterna med över hundra kronor – ett besked som delarna stockholmarna i två läger.
– Jag tycker att det är snudd på kriminellt, säger Håkan Lundberg, 64.
ANNONS

P-böterna i Stockholm höjdes senast 2017. Nu är det dags igen. Under 2019 kommer den grönblå majoriteten i Stockholm att höja beloppen för alla typer av parkeringsböter med över hundra kronor, ett besked som delar stockholmarna i två läger.

Håkan Lundberg, 64, är på väg till garaget efter att strosat runt i Liljeholmsgallerian. Han är kritiskt till den annonserade höjningen.

– Det förvånar mig inte ett dugg. Jag tycker att det är snudd på kriminellt.

”En slags terror”

Håkan tycker att p-böter är ett bra sätt att få folk att parkera rätt, men menar att staden har som ”affärsidé” att sätta dit de som felparkerar.

– De har det som affärsidé – här kan vi tjäna stålar. Risken är att det blir en slags terror som staden bedriver, och det är värre än om det vore lokala gangsters som gjorde det, säger Håkan Lundberg.

Vid p-automaten i garaget står Jesper Engström, 50. Även han är kritisk till höjningen.

– Det känns som att man får betala tillräckligt redan nu. Men det är klart, en höjning avskräcker väl fler från att parkera fel.

”Det känns som att man får betala tillräckligt redan nu”, säger Jesper Engström.

Lina är däremot inte särskilt orolig över att p-böterna höjs.

ANNONS

– Jag har inte så mycket erfarenhet av att få böter, peppar peppar. För mig är det helt okej att de höjs, jag kommer förhoppningsvis ändå inte få några, säger hon.

Bra med höga parkeringsböter

Genom att höja bötesbeloppen räknar den grönblå majoriteten i Stockholm att få in 85 miljoner kronor extra till budgeten 2019.

– Jag tycker att det är fel att höja böterna för det syftet, men jag har inget emot att man har höga parkeringsböter, säger Karin Tellerhag, 38, och fortsätter:

– Jag tycker att man ska följa de lagar och regler som är. Sköter man sig inte så går det ut över andra.