ANNONS

Parkeringsbråk i Ågesta

Här på parkeringen i Ågesta blir det snabbt knökfullt på helgerna. Besvikna skidåkare tvingas ställa in sina turen för att de inte hittar plats för bilen. Andra kommer tillbaka från turen och upptäcker att deras bilar har blivit inparkerade.
Här på parkeringen i Ågesta blir det snabbt knökfullt på helgerna. Besvikna skidåkare tvingas ställa in sina turen för att de inte hittar plats för bilen. Andra kommer tillbaka från turen och upptäcker att deras bilar har blivit inparkerade.
Hundratals skidåkare slåss om p-platserna i Ågesta. Stockholm vill ha fler men från Huddinge är det tyst.

– Vi får inte besked om en sådan här liten skitsak, säger Thomas Wiklund på Stockholms stad.
ANNONS

I förra veckan kunde Lokaltidningen Mitt i berätta att skidspåren runt om i Södertörn hade färdigställts efter att vintern slutligen kommit i gång.

Men under den här och de två föregående vintrarna har det varit allt annat än lätt att ta sig till skidspåren i Ågesta friluftsområde, nära gränsen till Stockholms kommun.

Orsaken är den stora anstormningen av skidåkare som vill ut i området, särskilt under helger, kombinerat med att de flesta tar bilen.

66-åriga Elisabeth Crona från Enskede har åkt skidor i området sedan barnsben och tränar inför sitt 18:e Vasalopp.

– Trängseln här har nog pågått i alla fall i tre fyra år. Kommer man hit klockan 11 en lördag är det helt omöjligt att hitta en parkeringsplats. Det har hänt att jag har fått vända om och åka hem, säger hon.

Hon beskriver också att bilar parkeras i flera rader så att det blir svårt att komma ut.

– Jag har fastnat med bilen där några gånger och det tog lång tid innan övriga bilar hade flyttat på sig så jag kunde köra hem, säger Elisabeth Crona.

Även Åke Thudén, som har sålt korv i området under tre säsonger, har uppmärksammat problemet med parkering.

– Det är verkligen knökfullt här på helgerna. Jag har sett hur förtvivlade folk blir när de har stått och väntat på att få plats men sedan tvingas vända eftersom det är både fullt och långa köer till parkeringen, säger han.

ANNONS

I området finns i dag flera stora ytor att parkera på, två ställen vid Ågesta Broväg och tre större ytor i närheten av Ågestagården, där Frälsningsarmén har sin kursgård. Ändå räcker inte parkeringsplatserna till.

Det är Stockholms stad som äger marken och driver Ågesta friluftsområde, där man har fått till provisoriska p-platser.

– Vi har ett ställe där vi har plattat till snön och som fungerar som en tillfällig vinterparkering men det är inte tillräckligt, säger Thomas Wiklund, friluftsansvarig i Stockholms stad.

Det finns dock ett ställe till längs Bonäsvägen som skulle kunna bli parkeringsplatser. Stockholms stad menar dock att frågan om den ytan ligger hos Huddinge kommun.

– Huddinge har sagt att vi inte får ha en tillfällig vinterparkering där, utan måste söka bygglov och ha strandskyddsdispens, säger Thomas Wiklund.

– Vi har väntat på ett besked sedan den 22 december, då vi lyfte frågan, men de svarar inte. Vi får inte besked om en sådan här liten skitsak.

Hos Huddinge kommun säger man att Stockholms stad får vänta till nästa säsong.

– Det är strandskyddsområde och orörd mark, så vi måste pröva om vi kan ge dispens. Att de kontaktade oss i december var i sista minuten, vi har förklarat att även p-platser är bygglovspliktiga. Vi måste pröva det här, så de får nog vänta på det formella svaret, säger kommunjuristen Stefan Törnqvist.

Jag har sett hur förtvivlade folk blir när de har stått och väntat på att få plats.Åke Thudén, korvsäljare

Fakta

Spåren förvaltas av Stockholm

Spåren i Ågesta friluftsområde ligger i Huddinge, men förvaltas av Stockholms kommun.

Enligt en enkätundersökning som fritidsförvaltningen i Stockholm gjort kommer 75 till 80 procent av dem som besöker spåren från Stockholm, i huvudsak från innerstaden.

I området finns sex spår på sammanlagt nästan 30 kilometer.