ANNONS

Många parkeringshus på Östermalm har stoppats

Stockholm parkerings vd Christian Rockberger 2014 vid Armémuseum.
Stockholm parkerings vd Christian Rockberger 2014 vid Armémuseum.
Flera stora garageprojekt har stoppats på Östermalm – men i Norra Djurgårdsstaden är flera jättegarage på gång.
– Östermalm är ett prioriterat område, säger Stockholm parkerings vd Christian Rockberger.
ANNONS

2014 träffade Mitt i Östermalm Christian Rockberger, vd för kommunala bolaget Stockholm parkering vid Armémuseum. Under museets stora gård ville staden då bygga ett jättegarage med 340 platser.

Inom tre år ville man ha garaget på plats – men fyra år senare finns inget parkeringshus.

– Då var vi hoppfulla, men fastighetsägaren som är Statens fastighetsverk är inte längre intresserade. Så vi har fått pausa de planerna, säger Christian Rockberger.

Fler stoppade planer

Men Armémuseums garageplan är inte den enda som inte blivit av. Även vid Carlssons skola, vid Historiska museet, vid Galärvarvet och Sandhamnsgatan fanns planer på garage i stadens regi. Men även de projekten har lagts på is.

– De har av olika anledningar fallit bort. Många var komplexa och låg inte på stadens mark så när markägaren inte varit intresserade har vi inte kunnat driva projekten vidare, säger Christian Rockberger som dock hoppas att de någon gång i framtiden kan bli aktuella igen.

Prioriterat område

På centrala Östermalm har staden relativt få garage och att hitta nya platser är därför viktigt, säger vd:n.

– Vi vet att det är stort parkeringstryck på Östermalm och det är ett prioriterat område. Det är därför vi har försökt med de lite svårare projekten där vi inte äger marken också, säger Christian Rockberger.

ANNONS

Här byggs det

Men det finns garage som garanterat blir av i stadsdelsområdet – nämligen i Norra Djurgårdsstaden.

– Vi bygger just nu ett garage i i Hjorthagsberget med 1 600 platser. Det blir vårt största någonsin, säger Christian Rockberger.

När Loudden exploateras om några år ska det dessutom byggas ett garage med runt 1 500 där. Det samma gäller i Södra Värtan som antagligen får ett garage med 120-200 platser när bostäder och kontor byggs där.

Roslagstull får också garage

Även vid Roslagstull, i projektet ”Västra Valhallavägen” ska ett stort kommunalt garage med 425 platser byggas – men det projektet är pausat eftersom luften där än så länge är för dålig för att bostadsbyggandet ska komma igång.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.