ANNONS

Parkeringskaos på väg mot en lösning

Ana Maria Almada är en av många som letar parkeringsplats vid pendeltågsstationen i Kungsängen varje morgon.
Ana Maria Almada är en av många som letar parkeringsplats vid pendeltågsstationen i Kungsängen varje morgon.
Kaoset med parkeringsplatser för pendlarna kan vara på väg att lösas.

Nu ska möjligheterna att bygga ut parkeringsdäcket i Kungsängen utredas.

– Vi startar utredningen direkt efter jul, säger Ida Mattfolk, teknisk chef.
ANNONS

Riskera att få böter eller komma för sent till jobbet? Den frågan får många bilförare i Upplands-Bro ställa sig själva på vardagsmorgnarna när de letar parkering i Kungsängen. Det har länge varit brist på parkeringsplatser men nu kan en lösning vara på väg.

Under hösten har parkeringssituationen utretts av kommunen. Nu har kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott beslutat att tillväxtkontoret ska utreda möjligheterna att bygga ut parkeringsdäcket längs Enköpingsvägen.

– De kommer att titta på om det går att bygga en våning till ovanpå eller bygga ut bredvid. Vi utreder vad som går att göra, säger Ida Mattfolk, teknisk chef vid Upplands-Bro kommun.

Hon berättar att det samtidigt ska ordnas en tillfällig parkering för pendlare i Kungsängen så snart som möjligt. Ett förslag är att lägga den vid korsningen Enköpingsvägen och Bygdegårdsvägen.

– Det förslaget är ute på samråd nu. Vi vill få ett tillfälligt marklån på ytan tills den ska användas till någonting annat igen. Såvida inte grannar och andra medborgare opponerar sig mot det så kommer det att gå igenom, säger Ida Mattfolk.

Ana Maria Almada bor i norra Kungsängen och är en av alla pendlare i kommunen. Hon tar ­bilen till pendeltåget varje dag för att komma till jobbet inne i Stockholm och ser positivt på de nya planerna.

– Det behövs verkligen. De borde ha byggt fler platser när de väl byggde tidigare, säger Ana Maria Almada och pekar på parkeringsdäcket.

Hon känner väl igen sig i problematiken med att hitta en parkeringsplats.

– Det är bättre nu när jag börjar lite tidigare på dagarna. Nu kommer jag hit vid halv sju, men många gånger är det fullt ändå. Några gånger har jag parkerat i gången och någon gång har jag fått böter. Men det är det eller komma försent till jobbet.

ANNONS

När tillväxtkontorets utredning beräknas vara färdig och hur många fler parkeringsplatser det kan bli är dock oklart, berättar Iréne Seth (M), kommunstyrelsens ordförande.

– Det beror på flera faktorer. Utredningen ska bli klar, det krävs ett bygglov och vi måste hitta en medfinansiär. Förra gången gick SL in med 60 procent av kostnaden, säger Iréne Seth.

– Vi ska träffa SL:s vd i veckan och ligger på stenhårt i den här frågan.

De borde ha byggt fler platser när de väl byggde.Ana Maria Almada

Fakta

90 nya p-platser

En tillfällig pendelparkering kan bli verklighet om inte grannar och medborgare opponerar sig mot projektet.

Går förslaget igenom kan det bli upp emot 90 nya p-platser.

Källa: Upplands-Bro kommun

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.