Parkeringsregler lättas upp igen

När boendeparkeringen på Söder började kosta pengar på nätterna blev det ett ramaskri bland bilisterna och bland annat Horngatan tömdes nattetid. Nu ändras reglerna igen.

Tidigare kunde innerstans bilister nattetid parkera gratis var som helst i sin stadsdel, men sedan den 1 juli blev parkeringen avgiftsbelagd dygnet runt på vissa gator. Detta eftersom staden ville frigöra p-platser och öka framkomligheten.

På Söder infördes de nya reglerna på Hornsgatan, Rosenlundsgatan, Folkungagatan, Götgatan och Renstiernas gata.

Det fick större effekt än man tänkt sig.

– Vi fick bilder som tagits på kvällen där Hornsgatan var helt tom på bilar, säger Jan Prestberg på trafikförvaltningen. Och det var inte så vi menade när vi gjorde den här ändringen.

I förra veckan klubbade därför trafiknämnden igenom tidsbegränsade boendeparkeringstillstånd som gäller kvällar, nätter och helger – även på gator i röd zon.

Om det därmed blir en återgång till hur det var tidigare på alla gator är ännu inte klart.

– Vi vet nog om vilka gator det blir någon gång i mitten av december. I praktiken kommer de här förändringarna nog att börja gälla efter nyår. Jag tror att det kan bli bra till slut, det blev väl lite bråttom när vi införde det här i somras. Massor av människor har hört av sig.

Var de arga?

– Så kan man nog uttrycka det. Och jag måste erkänna att jag håller med dem, de fick det väldigt besvärligt. Jag har själv bott med bil i innerstan så jag vet hur det är.

Patricia lade an vid nya kajplatsen

Söder Mälarstrand I onsdags gav den flytande nattklubben Patricia sig ut på sin längsta resa sedan hon lade till vid Slussen 1984. Fartyget lämnade båtvarvet på Beckholmen och bogserades via Hammarbyslussen till sin nya plats på Söder Mälarstrand, där hon fått permanent bygglov mitt emot Münchenbryggeriet.

– Jag tror att Patricia kommer att bidra till att kajen får mer folkliv, sa stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M) i samband med beslutet.