Parklek svårt vandaliserad

Parkleken Kulan i Sätra vandaliserad oktober 2016
Golven var täckta med 2–3 centimeter vatten och färg kastat över väggar och möbler.
Frågan är om de vandaliserade lokalerna går att rädda.
Frågan är om de vandaliserade lokalerna går att rädda.
Väggar och möbler nerkletade med färg och golvet översvämmat av vatten. Den synen mötte personalen vid Parkleken Kulan i Sätra i morse.
– Helt bedrövligt, säger enhetschefen Annica Hinders.
 Vandaler var framme vi parkleken Kulan, på Frösätrabacken, i helgen. När städerskan kom dit i morse såg hon vatten sippra ut ur lokalen där barn och föräldrar brukar leka och umgås.
– Hon ringde genast mig. Jag åkte dit och öppnade. Alla kranar där inne stod på, både på toan och i köket. Det var 2–3 centimer vatten på golvet, berättar Annica Hinders.
De okända personerna hade nogsamt proppat igenom avloppen med tyg så att inget vatten skulle rinna ut den vägen. Dessutom hade de kletat ner väggar, tak och möbler med färg och kastat runt leksakerna. Sällskapspelen låg till exempel indränkta i vattnet, liksom personalens dator.
– Det här drabbar många. På förmiddagarna har vi öppen förskola för bebisar och deras föräldrar och många är här på eftermiddagen också. Dessutom har vi SFI-undervisning två dagar i veckan. Var den ska vara vet vi inte just nu, säger Annica Hinders, som är chef för alla öppna förskolor i Skärholmens stadsdel.
Förövarna tog sig in via en balkongdörr som de bröt upp. De klippte sedan av larmet, så att det inte gick. Sedan gick de alltså lös på inredningen. En del går möjligen att rädda – färg kan till exempel tvättas bort från stolar och bord, men inte från tygsofforna.
– Jag undrar verkligen vad de fick ut av det här Det är osäkert om lokalen kan renoveras eller om den måste rivas. Vi får invänta vad Försäkringsbolaget säger, säger Annica Hinders.
Hon hänvisar föräldrar och barn till parkleken på Kungssätravägen 33 om de vill umgås inomhus. Det går fortfarande att vara utomhus vid parkleken Kulan.
– Det här var en fräsch lokal. Det här är rent bedrövligt, säger Annica Hinders.
Parkleken håller stängt under helgerna, så därför upptäcktes vandaliseringen först i morse. Vittnen har sett folk leka utomhus vid parkleken under lördagseftermiddagen så det troliga är att vandalerna slog till efter det. Det enda som hittills saknas som stulet är en mobiltelefon.