ANNONS

Parklekar i Skarpnäcks stadsdel blir obemannade

Skarpaby parklek i Skarpnäck
Skarpaby parklek i Skarpnäck blir obemannad från den 15 februari.
Tre parklekar i Skarpnäcks stadsdel blir obemannade – Skyfallet, Brödkaveln och Skarpaby.
Bara under loven ska personal finnas på plats.
– Det beror på budgetläget, säger stadsdelsdirektören Maria Laxvik.
ANNONS

”Parkleken är en trygg och kreativ plats att besöka efter skolan. Vuxen personal finns alltid på plats och håller i aktiviteterna.” Så beskrivs Parkleken Skyfallet, på stadens webbsida.

Men nu dras personalen in. Orsaken är att budgeten för för barn, kultur- och fritidsverksamheten i Skarpnäcks stadsdel bantats med 7,2 miljoner kronor 2019 jämfört med 2018. Det går ut över parklekarna. Från den 15 februari ska det inte längre finnas någon personal vid Skyfallet (också kallad Peters park) i Björkhagen. Detsamma gäller parkleken Brödkaveln i Bagarmossen och Skarpaby (”Kaninparken”) på Skarpnäcksfältet.

Söker hjälp av föreningar

I stället försöker stadsdelsförvaltningar engagera ideella föreningar att bemanna parklekarna och aktivera barnen – gratis.

– Det beror på budgetläget, vi har fått en stramare budget. Vi diskuterar nu med ideella föreningar i området, för att se om de kan träda in, säger stadsdelsdirektören Maria Laxvik.

Kritik mot sänkt skatt

I dag jobbar totalt fyra personer deltid vid de tre parklekarna. De sägs inte upp, utan får andra arbetsuppgifter.

Monica Lövström, gruppledare för Socialdemokraterna i Skarpnäcks stadsdelsnämnd, är kritisk.

– Det finns en samsyn om att vi behöver trygghetsskapande åtgärder. Då är det helt fel att dra ner på personalen vid parklekarna. Men den nya blågröna majoriteten prioriterar sänkta skatter, och då blir det nedskärningar, säger hon.

Hon anser också att det är ”orealistiskt” att tro att civilsamhällets föreningar ska kunna täcka upp när de anställda försvinner från parklekarna.

– Vilka föreningar kan bemanna på vardagseftermiddagar? Vi har inte fått se någon plan för hur det ska gå till, säger hon.

ANNONS

Ewa Larsson, ordf Skarpnäcks stadsdelsnämnd. I den stora tvättstugamn.Kulturhus i Björkhagen. SB visar gamla pannhuset i Björkhagen

Ewa Larsson (MP), ordförande i Skarpnäcks stadsdelsnämnd. Foto: Åsa Sommarström

Men Ewa Larsson, miljöpartist och ordförande i stadsdelsnämnden, försvarar konceptet.

– Jag tror att det här kan bli bra. Flera föreningar har redan visat intresse. Det blir också ett sätt för oss att samverka ännu mer med föreningslivet och locka nya grupper till parklekarna, säger hon.

Hon betonar att undantag görs för skolloven. Då ska parklekarna vara bemannade med stadsdelsförvaltningen personal.

Projekt förlängdes inte

Ännu en förändring är att de fyra uppsökande fritidsledare som arbetade vid parklekarna under 2018 har fått sluta. De var projektanställda och fick lön genom trygghetsmedel som den förra, rödgröna majoriteten i  stadshuset riktade mot ytterstaden. Den nya, grönblå majoriteten har inte förlängt projektet.

En del av parklekarnas nuvarande verksamhet flyttas över till fritidsgårdarna, till exempel After school, skriver staden på sin webbsida.

Nya Peters park, Björkhagen

Peters park.   Foto: Stockholms stad

 

 

 

Fakta

7,2 miljoner mindre till barn, kultur och fritid

Ur verksamhetsplanen för Skarpnäcks stadsdelsnämnd, 2019:

”Budget för barn-, kultur- och fritidsverksamhet uppgår till 16,5 miljoner kronor. I förhållande till 2018 är det en minskning om 7,2 mnkr.

Den större delen av budgeten finns inom avdelningen för förebyggande arbete. En viss del av verksamheten är extern finansierad. I budgeten är det medräknat ett stadsbidrag på 4,0 mnkr för att minska besparingsåtgärder inom området.”

Källa: Skarpnäcks stadsdelsnämnd
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Hammarby Björkhagen Skarpnäck direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.