Gatukonstnär smyckar ny skatepark

I parken kommer en ny yta för att åka skateboard på, att anläggas.
I parken kommer en ny yta för att åka skateboard på, att anläggas.
Sundbybergs stad inviger imorgon en ny aktivitetspark i Tuvanparken i Lilla Alby. Gatukonstnären Vegan Flava har målat en 21 gånger 10 meter stor målning i de nya skatepoolerna.

Gatukonstnären Vegan Flava har jobbat i 4,5 vecka och i måndags kväll blev han klar. De två nya skatepoolerna i Tuvanparken i Lilla Alby är nu dekorerade med hans 10 gånger 21 meter stora muralmålning föreställande två omslingrade skelett med grönblå löv som virvlar omkring.

När man tar bort ett lager av identitet så blir skeletten en gemensam nämnare för oss alla.

Vegan Flava

– Jag inspirerades mycket av träden här runt omkring som är speciella i formen. Jag gillar särskilt dem som växer som duetter alltså två skott som sedan växt samma till en stam. Jag ville använda den ömheten som jag såg, därför blev även skeletten en duett.

Vegan Flava ville också att alla Sundbybergare skulle kunna känna igen sig i hans målning.

– Här bor folk från många olika delar av världen. I och med att jag skalat av personerna till skelett så tänker jag att vem som helst kan identifiera sig med dem. När man tar bort ett lager av identitet så blir skeletten en gemensam nämnare för oss alla.

De nya skatepoolerna i Tuvanparken. Foto: Maria Lilja

Ny lekplats och hinderbana

Imorgon klockan 12 invigs Skateparken, ihop med resten av parken som rustats upp med en ny lekplats, en hinderbana, ett utegym, en parkouryta och en hundrastgård.

Men det har redan varit skateåkare som har tjuvåkt i poolerna.

– Det säger något om behovet av en skatepark. Flera barn har också skickat in medborgarförlag om att få en skatepark, så det känns kul att den är klar nu, säger Stefan Bergström, (C) stadsmiljö-och tekniknämndens ordförande.

Vegan Flava fick uppdraget efter att kommunen i somras utlyste en skisstävling och hans bidrag med de väldiga skeletten vann.

– En utgångspunkt var att konstnärerna skulle tolka visionen ”Sundbyberg växer med dig” och det var Vegan Flava gjort på ett fantastiskt sätt, säger Peter Lindström, projektledare för parken.

Vegan Flava har också döpt sitt verk till ”Väx med mig” – en titel som han menar ska uppmana alla människor att tänka på att få med sig naturen när de växer.

Det byggs även en ny hinderbana i parken. Foto: Maria Lilja

Slitaget blir en del av konsten

Det var inte helt lätt att måla i de böljande formerna i skatepoolerna berättar Vegan Flava och kommande åkare kommer också att lämna sina avtryck i hans konstverk.

Slitaget blir en del av teckningen.

Vegan Flava

– Det kommer att slitas av metall och få spår av däcken. Men det får bli en del av motivet, jag kommer följa med nyfikenhet hur det förändras, slitaget blir en del av teckningen säger Vegan Flava.

Peter Lindström berättar att skatepoolerna kommer att vara belysta åtminstone under delar av kvällen för att sugna ska kunna åka även under höst och vinter.

Fakta

Mer som händer under invigningen

Mellan klockan 13-16 ordnar Street Mentality Ninjasprinten 2017, en tävling i hinderbanan och Ants Neo från Sthlm Sub Surfers håller skateskola.

Den som känner sig stark kan även utmana gladiatorerna Magdalena ”Athena” och Jenny ”Kitsune, i armbrytning, eller få en träningsrunda i parken under ledning av Magdalena Kowalczyk mellan klockan 13.30 – 14.30.

Den som inte vill anstränga sig så här mycket, kan komma och lyssna på musik och titta på dansuppvisningar.