Parkourpark ska liva upp under bro på Långholmen på Långholmen

Betonghinder, stålräcken och klätterväggar.

En ny parkourpark ska byggas under Västerbron på Långholmen.

– Perfekt plats, säger utövaren Martin Svenselius.

Parkour går ut på att använda den egna kroppen för att ta sig fram igenom olika miljöer och hinder.

Träningsformen har sitt ursprung i Paris förorter och hindren kan vara allt från hustak, stolpar och bänkar till träd, stenar, staket och murar. Eller så kan man utöva parkour i specialbyggda parker.

Just en sådan park vill stadsdelsförvaltningen bygga under Västerbron på Långholmen.

– Det är en spännande ny träningsform som är på frammarsch. Vi tycker att en anläggning kommer att smälta in bra i den befintliga miljön, säger Agneta Pernu Olofsson, stadsmiljöhandläggare.

Idén om att göra något på platsen kommer från början från ett medborgarförslag. En Södermalmsbo tyckte att ytorna under Västerbron är mörka och trista och inte kommer till användning. På andra sidan bron, i Rålambshovsparken, har staden byggt en skateboardspark och en basketplan. Något som lyft området, enligt förslagsgivaren.

Staden höll med om att ytorna under Västerbron på Långholmen kan utnyttjas bättre. Tillsammans med organisationen Stockholm Parkour Academy har stadsdelsförvaltningen därför tagit fram ett förslag med en parkouranläggning av olika typer av hinder, som både ska passa nybörjare och erfarna.

– Det är en bra plats, central utan att vara i vägen. Och med tak i form av Västerbron vilket gör att man kan använda anläggningen året om, säger Martin Svenselius, grundare av Stockholm Parkour Academy.

För honom handlar parkour lika mycket om att överstiga mentala som fysiska hinder.

– Det är en självutvecklande, tävlingsfri träningsform. Det bästa är frihetskänslan, säger Martin Svenselius.

Ett tips för nybörjare är att inte börja på för avancerad nivå.

– En bra grundregel är att inte hoppa ner från höjder man inte kan hoppa upp till. Hitta en kvalificerad tränare eller fråga någon annan utövare om du är osäker. Parkour kan vara farligt om man inte gör på rätt sätt, säger Martin Svenselius.

I Stockholms stad finns i dag endast en parkourpark, som ligger i Tensta.

Kostanden för anläggningen på Långholmen beräknas till 2,7 miljoner kronor.

Stadsdelsnämnden ska officiellt godkänna planerna på torsdag. Säger politikerna ja kommer det ändå dröja innan spaden sätts i jorden. Parkourparken kommer tidigast börja byggas om några år, enligt stadsdelsförvaltningen.

Så här kan parkour gå till.