Pärlan bommar igen i förtid

Evakueringsboendet ska rivas och bli äldreboende istället. Just nu pågår upphandlingen för fullt.
Evakueringsboendet ska rivas och bli äldreboende istället. Just nu pågår upphandlingen för fullt.
Evakueringsboendet Pärlan har stått tomts i en vecka. Migrationsverket har inte längre något behov för det och enligt kommunen kommer det troligen inte att öppna.

När de stora flyktingströmmarna började komma till Sverige förra året bad Migrationsverket kommunerna om hjälp. I flera kommuner öppnades så kallade evakueringsboenden, där asylsökande som Migrationsverket själva inte kunde hitta plats åt fick bo under kortare perioder.

I Danderyd omvandlades den nedlagda förskolan Pärlan till ett evakueringsboende. Man har haft plats för 75 personer åt gången, men sedan starten förra hösten har behovet minskat. Förra veckan flyttade de sista fyra boende på Pärlan ut och sedan dess har det stått tomt.

Det beror på att Migrationsverket inte längre har samma behov av evakueringsboenden.

– Vi har en överenskommelse om att ha öppet till sista maj, men nu har Migrationsverket inte några personer att placera så vi har kommit överens med dem om att vi bommar igen nu istället, säger socialkontorets chef Margareta Heimer.

Enligt Margareta Heimer finns det en möjlighet att behovet uppstår igen någon gång i maj, och att det kan hända att de får frågan om att öppna igen då.

Pärlan kan dock inte bli aktuell efter den sista maj eftersom lokalen ska rivas. Istället ska det byggas ett äldreboende på platsen. Upphandlingen till det pågår just nu.

Däremot är det möjligt att kommunen öppnar ett nytt evakueringsboende någon annanstans om Migrationsverket ställer frågan.

– Frågar de tror jag att vi svarar ja under förutsättning att vi har plats och möjlighet, men just nu bommar det ju igen evakueringsboenden över hela landet, säger Margareta Heimer.