Udda pärlor värda ett besök på Södertörn

Leif-Ivan Karlsson har gjort museum av sin privata bilsamling.
Leif-Ivan Karlsson har gjort ett museum av sin privata bilsamling.
Amerikanska bilar, gamla sedlar och Sveriges enda tvätterimuseum.
Mitt i guidar till höstens utflyktsmål som bjuder på flera udda pärlor och även slottsbesök, utkikstorn och konstutställningar.

BOTKYRKA

Bilmuseumet World of Classics – I Tumba ligger superentreprenören Leif-Ivan Karlssons något mindre kända satsning – Sveriges största museum för amerikanska bilar. Bilarna är från ”åren då de var som vackrast”, som Leif-Ivan själv uttrycker det, alltså femtio- och sextiotalet.

Jämte det 100-talet bilarna finns allehanda ting som jukeboxar, varumaskiner, neonskyltar och läskmaskiner. Mer info.

Leif-Ivan Karlsson har gjort museum av sin privata bilsamling.

Leif-Ivan har hoppat in i en Cadillac i museet på Finkmossevägen. Här är inget till salu. På våning tre finns också en café- och festlokal som precis som resten av huset är dränkt i nostalgi.

Två andra favoriter i Botkyrka:

Tumba bruksmuseum – Platsen där Riksbanken år 1755 började tillverka sedelpapper. Mer info.

Sturehovs slott – Gå en guidad visning som berättar spännande händelser ur slottets historia, häng med ner i den gamla källaren och titta på väggmålningar. Avsluta med slottets afternoon tea i en av salongerna. Mer info.

Sturehovs slott

Sturehovs slott.

HUDDINGE

Litografiska Museet – På natursköna Sundby Gård ligger det här arbetslivsmuséet som drivs av en ideell förening. Här kan du lära dig om hur det går till när man trycker litografi på sten och ta del av berättelser från litografins historia. Mer info.

Två andra favoriter i Huddinge:

Nyboda hembygds- och skolmuseum – Från början fungerade Nyboda som bostad för klockaren. Nu är det ett museum som visar det gamla Huddinge. Du kan även titta in i en skolsal från sent 1800-tal. Mer info.

Hagalunds Tvätterimuseum – Sveriges första och enda tvätterimuseum ligger i Vårby. Mer info.

Hagalunds Tvätterimuseum

Hagalunds Tvätterimuseum Foto: Creative Commons

HANINGE

Galleri Kyrkskolan – Bakom Österhaninge kyrka ligger galleri Kyrkskolan som presenterar utställningar året om, både från föreningens egna konstnärer men även från inbjudna gäster. Under september visas Britt Marie Lundins utställning ”Återbruk”. För den fikasugna finns ett litet kafé med utsikt från loftet. Mer info.

Galleri Kyrkskolan vid Österhaninge kyrka.

Galleri Kyrkskolan då Mitt i var på besök i januari 2019. Foto: Stefan Källstigen

Två andra tips i Haninge:

Utsiktstornet på Tornberget – Våren 2018 stod det klart, det 10 meter höga tornet. Att den här nya skapelsen råkar stå på Stockholms läns högsta punkt, 111 meter över havet, gör inte saken sämre. Packa picknickkorgen och njut av utsikten. Mer info.

Svartbäckens skolmuseum – Söndagen den 8 september, på kulturarvsdagen, öppnar Haninge hembygdsgille skolmuseet för hösten. Mer info.

TYRESÖ:

Tyresö slott är inte bara en plats där du kan vandra i engelska parken och käka på slottsrestaurangen. Det är ju också precis vad det heter, ett slott. Under öppettiderna kan du besöka slottets sällskapsrum och ta del av guidade visningar.

De sista privata ägarna var Claes och Carolin Lagergren och under visningen får du bekanta dig med deras praktfulla paradvåning och även övervåningen som inte är öppen för besök på egen hand. Slottet har öppet till den 8 september innan de stänger för säsongen. Mer info.

Tyresö slott

Tyresö slott. Foto: Stefan Källstigen

Två andra tips i Tyresö:

Ahlstorp – Sedan 1980-talet förvaltar Tyresö hembygdsförening Ahlstorp. Ett torp med anor från 1600-talet då bönderna i kusttrakterna blev skyldiga att försörja en båtsman som snabbt skulle kunna bege sig ut i tjänst. Den 8 september håller hembygdsföreningen öppet hus mellan 11-14.30. Det utlovas föredrag, äppelkaka med vaniljsås och möjlighet till korvgrillning.

Konstverket – 100 år i konstens och musikens värld. Så heter konstutställningen, med över 200 verk, på galleri Konstverket som ligger på Granängsringen 7. Konstnären bakom alstren är Margit Hagenfeldt – Engdahl. Visas efter överenskommelse, efter kontakt med miguelescribano@hotmail.com.