Parmaskinka och fetaost ofta oäkta

Zoran Stankovic äger Brantbrinks pizzeria, som var en av få som fick helt godkänt vid kommunens inspektion.
Zoran Stankovic äger Brantbrinks pizzeria, som var en av få som fick helt godkänt vid kommunens inspektion.
Botkyrkas pizzerior har inspekterats av kommunen. Mest fuskades det med osten, skinkan och oxfilén.

Endast Brantbrinks pizzeria och fem andra blev godkända utan anmärkningar.

Matskandalerna har haglat tätt den senaste tiden. Nötkött har i själva verket kommit från hästar och tårtor har innehållit avföringsbakterier.

När Botkyrkas fyra livsmedelsinspektörer undersökte kommunens 16 pizzerior visade det sig att påläggen inte alltid är vad som står i menyn. Parmaskinka, fetaost, oxfilé och fläskfilé var i själva verket ofta något annat.

– Det är viktigt att man serverar det som står på menyn, säger Ingrid Molander, chef på kommunens miljö- och hälsoskyddskontor.

Inspektörerna jobbar året om med att kontrollera kommunens 350 restauranger och livsmedelsbutiker. Den senaste kampanjen, som precis avslutats, var att kontrollera pizzeriorna.

Vid de oanmälda besöken har menyerna jämförts med vad som fanns i kylarna, i frysarna och på följesedlarna. På fem av restaurangerna visade sig oxfilén var rostbiff eller oxrulle. På sex ställen var parmaskinkan och fetaosten vanlig skinka och salladsost. Ingrid Molander anser ändå att restaurangerna sköter sig bättre nu för tiden än tidigare.

– Och resultatet behöver inte betyda att alla fuskar medvetet. Det kan vara leverantören som fuskar med märkningen, säger hon.

Klart bättre var det med renlighet och märkning av råvarorna, vilket de flesta pizzerior klarade galant.

Brantbrinks pizzeria är en av få som fick godkänt av kommunens inspektörer. Ägaren och pizzabagaren Zoran Stankovic berättar att det händer att leverantörerna gör fel, då kan lådan med oxfilé innehålla något annat.

– Det är svårt att se skillnad på olika filéer. Men jag ser, och skickar tillbaka. För mig är kvalitet jätteviktigt, varorna måste vara bra och färska. Inget fusk här inte! säger han.

Ingrid Molander berättar att EU de senaste åren har blivit betydligt hårdare vad gäller märkning av varor, och att Livsmedelsverket i sin tur varit hårda mot kommunerna att verkställa direktiven.

– Det har blivit bättre, trots den senaste tidens skandaler.

Livsmedelsverkets kontrollkampanj i 13 kommuner i fjol visade att 81 procent av restaurangerna hade menyer som inte överensstämde med vad som serverades.

Uppföljningsinspektioner pågår nu i Botkyrka och några veckor framåt.

Pizzeriorna måste antingen uppdatera sina menyer eller se till att börja servera vad som faktiskt står på dem.

Varorna måste vara bra och färska. Inget fusk här inte!Zoran Stankovic

Fakta

Alla 16 pizzerior kontrollerades

Förra året gjordes 500 oanmälda inspektioner hos Botkyrkas 350 restauranger och livsmedelsbutiker.

Samtliga 16 pizzerior besöktes. Då upptäcktes att många av dem fuskade med råvarorna:

Sex fuskade med parmaskinka.

Sex fuskade med fetaosten.

Fem fuskade med oxfilén.

Tre fuskade med fläskfilén.

Källa: Botkyrka kommun