ANNONS

Partier lovar ny pendeluppgång

Tullinge pendeltåg
Det har länge funnits önskemål på en ny pendeluppgång. Antalet resenärer kommer att bli fler i takt med att Tullinge växer.
8 000 resenärer i Tullinge kan ha en ny pendeltågsuppgång att se fram emot.

Moderaterna lovar att satsa minst 50 miljoner kronor för ändamålet.

Socialdemokraterna som länge arbetat för saken ställer sig också positiva.
ANNONS

Inget parti som Lokaltidningen Mitt i talar med ställer sig kallsinnigt till Moderaternas vallöfte som innebär att nästa mandatperiod sätta i gång bygget av en pendeluppgång på stationens norra sida i riktning mot Flemingsberg. Moderaterna i landstinget är beredda att satsa mellan 50 och 75 miljoner kronor och att starta processen för ett bygge så snart som möjligt nästa mandatperiod.

– Det här ett önskemål som funnits i några år. Det är angeläget med tanke på att Riksten växer och att Södertörn behöver satsningar på infrastrukturen, säger Lennart Kalderén (M), ledamot i landstingets trafiknämnd och annars kommunstyrelsens ordförande i Salem.

När ett bygge kan sätta i gång är oklart med tanke på de beslut, beräkningar, ritningar och upphandlingar som krävs.

– Men förhoppningen är att det ska vara slutfört under nästa mandatperiod. Jag har svårt att se att en välkommen satsning för Tullingeborna skulle leda till överklaganden som får det att dra ut på tiden, fortsätter Lennart Kalderén.

Socialdemokraterna i landstinget lovar även de att jobba för en andra uppgång. Men Moderaternas förslag går också ut på att Botkyrka kommun ställer sig positiv till att finansiera anslutande gångvägar och en gångbro över Huddingevägen. Katarina Berggren (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, är även hon positiv till en satsning.

– Men diskussionen om finansieringen måste vi fortsätta efter valet när vi vet hur mandaten fördelat sig. Men vi har sagt tidigare att Botkyrka kommun är beredda att medfinansiera pendeluppgången för att få till stånd det här, säger hon.

Lokaltidningen Mitt i har även varit i kontakt med övriga allianspartier i landstingets trafiknämnd. Folkpartiet och Kristdemokraterna tar ställning för ett bygge i Tullinge, medan Centern avvaktar ett ställningstagande.

Fakta

Så många kliver på varje dag

Varje dag stiger i genomsnitt 4 200 på pendeltåget i Tullinge.

Antalet avstigande på stationen är 4 000 per dag.

Källa: Källa: SL

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.