Partierna har svårt att locka till sig unga

Färre än 15 procent av partimedlemmarna i Upplands-Bro är under 30 år, visar Lokaltidningen Mitt i:s genomgång.

MP är bäst på att locka kommunens unga – sämst är KD.

Medelåldern i Upplands-Bro är 38,6 år. Men det återspeglas knappast i kommunpolitiken. Få av de politiskt engagerade i kommunen är under 30.

Miljöpartiet lyckas bäst med att rekrytera unga medlemmar. En tredjedel av de lokala medlemmarna är under 30 år.

Därefter kommer Sverigedemokraterna, med 20 procent under 30-strecket. Enligt gruppledaren Eskil Berglund är intresset egentligen större än så bland unga men att en del drar sig för att bli medlemmar.

– Skälen är oron för att bli uthängda i pressen, att någon ska hacka medlemsregistret och att man är orolig för eventuella konsekvenser på sitt arbete, säger han.

I Socialdemokraterna är endast var tionde medlem i kommunen under 30.

– Många hamnar i en viss ålder, mellan 25 och 40, där de väljer att fokusera på annat än partipolitik. Det är ett problem som vi är väl medvetna om. Vi måste hela tiden tänka på hur vi lägger upp vår politik för att locka unga och hur vi får dem att stanna kvar, säger Solange Olame Bayibsa, (S), 27.

Hon tror inte att siffrorna beror på ett ointresse för politik.

– Tvärtom, unga människor är väldigt politiskt aktiva. Men de väljer andra vägar än partipolitiken, som nätaktivism eller bloggar.

Längst ned på listan hamnar Kristdemokraterna. Enligt partiets lokalavdelning är bara ”en handfull” av deras medlemmar yngre än 30.

– Det är lite tråkigt, säger Margot Ågholm Lindh, vice ordförande i KD.

Hur påverkar det er politik?

– Det är svårt att säga, men om vi inte är nära varandra och diskuterar så kan det leda till att vi börjar bygga upp barriärer. Vi har mycket att lära av de yngre men jag tror de kan lära sig en del av oss också.

Hur ska ni göra för att locka yngre medlemmar?

– Det handlar om att fånga deras frågor. Att vara modern. Hittills har vi inte lyckats så bra, men jag tror det är på gång, inte minst på grund av vår nyvalda partiledare.

Fakta

Så många medlemmar är under 30 år

30 procent (19 av 64 medlemmar)

20 procent (10 av 50 medlemmar)

15 procent (17 av 111 medlemmar)

12,5 procent (5 av 40 medlemmar)

11 procent (27 av 237 medlemmar)

10 procent (4 av 40 medlemmar)

”En handfull” av 82 medlemmar

Vill inte delta

Källa: Partiernas lokalavdelningar