Svårt för partierna att väcka intresse online

Skärmdumpar av flera partier på Facebook
Sociala medier blir ett allt viktigare verktyg för de politiska partierna för att föra fram sin politik och locka väljare. Men på lokal nivå har många svårt att skapa engagemang online. Antalet följare på Facebook avspeglar inte storleken på partierna.

Sverigedemokraterna är fjärde största parti i kommunen men har överlägset flest personer som gillar deras sida på Facebook. Moderaterna som är näst störst i kommunfullmäktige har det lägsta antalet följare. Förutom Kristdemokraterna som inte finns på Facebook överhuvudtaget.

– Jag och vi inser att sociala medier är väldigt viktigt, men det förutsätter att man sköter dem och att man inte är grå i det man skriver om, säger Jan Stefansson, gruppledare för Kristdemokraterna.

Han berättar att partiet på det lokala planet framför allt fokuserar på sin hemsida och den blogg han driver där.

– Jag har valt att öka min närvaro genom att förhållandevis ofta uppdatera min blogg. För bara ett år sedan var jag inte inne och uppdaterade lika ofta som jag gör nu, säger Jan Stefansson (KD).


Så stora är partierna på Facebook

Antal ”likes” som partierna i Upplands-Bro har på Facebook

Källa: Facebook 7 mars 2017


Ett hinder för partier på det lokala planet är att de allra flesta är fritidspolitiker. Tiden ska alltså fördelas mellan vanligt jobb och politiskt arbete. Däremellan kan det bli svårt att även hinna uppdatera sociala medier regelbundet.

– Vi har vanliga liv och sitter inte vid datorn hela tiden, säger Kerstin Ahlin som sköter Facebook för Socialdemokraterna.

Mycket av partiernas arbete online bygger på ett personligt intresse och engagemang.

– Vi är inte så väldigt många aktiva medlemmar, och de flesta som är aktiva är inte speciellt intresserade av sociala medier. Det är jag som pillar med det för att jag ändå håller på med det privat, säger Vänsterpartiets Kerstin Åkare.

Hon tror också att åldern på de aktiva medlemmarna i partiet har betydelse.

– Kommunfullmäktige i Upplands-Bro har bland de högsta snittåldrarna. Jag tror att det kan ha ett samband, säger hon.


Så många röster fick partierna i valet 2014

Antal röster i procent i senaste valet

Källa: Valmyndigheten


Paradoxalt nog är det parti som är minst på Facebook – Moderaterna – de som tydligast vittnar om att de har en plan för hur de ska arbeta på nätet. Moderaterna har hittills bara lyckats skrapa ihop 64 personer som gillar deras Facebooksida.

– Det är någonting som vi vill ändra på. Vi vill att det ska återspegla hur stora vi är, säger Moderaternas politiska sekreterare i Upplands-Bro Kaj Bergenhill.

Han berättar att partiet nyligen antagit en plan för arbetet med sociala medier.

– Det finns flera delar i planen. Hur man ska synas mer, få fler som gillar sidan och vilken typ av budskap vi ska ha på vår sida, säger Kaj Bergenhill (M).

Störst på Facebook är Sverigedemokraterna. De har mer än tre gånger så många följare som Socialdemokraterna som är det största partiet i kommunen. Detta trots att Sverigedemokraterna i likhet med många av de andra partierna på det lokala planet inte har någon direkt strategi för sitt arbete online.

– I början bjöd vi in en del bekanta och andra partimedlemmar. Men sen har det utvecklats av sig självt när vi har delat saker i olika forum på nätet, säger kommunfullmäktigeledamoten Johan Tireland (SD).

Varför är ni störst tror du?

– Jag tror först och främst att folk tycker att vi är intressanta. Oavsett om de håller med oss eller inte vill de veta vad vi tycker och tänker i olika frågor.

Många av partierna tror dock att det kommer att bli mer aktivitet när valet 2018 närmar sig.

– Vi kanske får hjälp och stöd uppifrån i partiet, det fick vi i det förra valet, säger Kerstin Ahlin (S).


Läs också:

Sociala medier viktigare än någonsin