ANNONS

De vill bestämma över din församling

Kyrkovalet Hässelby-Vällingby
SD ställer upp i Hässelbyvalet och MP i Vällingbyvalet för första gången.
Sverigedemokraterna ställer för första gången upp Hässelby församlings kyrkoval. Och har du koll på vilka Frimodig kyrka är? Här är nomineringsgrupperna som vill vinna din röst när du den 17 september ska besluta om hur din församling i Hässelby och Vällingby ska styras.
ANNONS

Nu är det snart dags för kyrkovalet igen. Men vilka så kallade nomineringsgrupper kan du rösta på till kyrkofullmäktige?

Faktum är att det är många fler partier som ställer upp i år än förra gången.

Förra året ställde fyra partier, eller nomineringsgrupper, upp till kyrkovalet för Vällingby församling. Socialdemokraterna vann majoriteten med över 51 procent av rösterna. Övriga partier var Borgerligt alternativ, Fria Liberaler i Svenska Kyrkan och Kristdemokraterna i Svenska kyrkan.

I år ställer även Centerpartiet, Frimodig kyrka och Sverigedemokraterna upp.


Valresultatet, Vällingby församling 2013


Sverigedemokraterna går till val i Hässelby

Även i Hässelby församling ställer fler partier upp till kyrkofullmäktige jämfört med förra valet, när Socialdemokraterna fick flest röster (nära 44 procent).

Tillskotten är Sverigedemokraterna och Miljöpartiet i Svenska kyrkan.

ANNONS

Övriga partier är Socialdemokraterna, Borgerligt alternativ, Fria Liberaler i Svenska kyrkan, Frimodig kyrka, Centerpartiet och Kristdemokraterna i Svenska kyrkan.


Valresultatet, Hässelby församling 2013


Källa: Svenska kyrkan


 

Fakta

Det påverkar du genom din röst

Precis som att rösta till riksdag, landsting och kommun, så röstar du i kyrkovalet till tre beslutande instanser:

Kyrkomötet

Det nationella organ som beslutar om kyrkoordningen, kyrkans regler och frågor som berör hela kyrkan, såsom kyrkohandbok och psalmbok. Det var till exempel här man beslutade om vigselrätten i kyrkan för homosexuella 2009. Här hittar du information om vad nomineringsgrupperna vill.

Stockholms stiftsfullmäktige

Den regionala instansen som fastställer budget, olika verksamhetsmål och kyrkoavgift. Det kan handla om kyrkans fastighetsbestånd och hur vårt kulturarv ska förvaltas.

Kyrkofullmäktige

Lokalt är det Kyrkofullmäktige som sätter ramarna och driver församlingsverksamheten nära dig. I församlingen bedrivs dop, konfirmation, giftemål och begravningar. Men även exempelvis barn- och ungdomsverksamhet, olika sociala verksamheter för utsatta och flyktingar eller äktenskapsrådgivning och mycket annat. De nära verksamheterna kan skifta från församling till församling.

 

Källa: Svenska kyrkan
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.