ANNONS

”Följ partiets linje eller lämna din post”

Elin Olsson, ordförande i Stockholmsregionen, är en av dem som står bakom mailet.
Elin Olsson, ordförande i Stockholmsregionen, är en av dem som står bakom mailet.
Distriktsstyrelsen som tillfälligt tagit över styret av Miljöpartiets lokalavdelning har i ett internt mail gått ut och ombett alla ledamöter och ersättare i KF och KS att lämna sin poster om de inte tar avstånd från förre gruppledaren Siyamak Sasanpour.
Beslutet har rört upp starka känslor internt.
De folkvalda platserna är dock hårt skyddade av lagen enligt en expert på kommunallagen.
ANNONS

I höstas lämnade Siyamak Sasanpour, gruppledare för Miljöpartiet i Sundbyberg, partiet efter att en internutredning på kommunen kommit fram till att han hotat och mobbat personal. Miljöpartiets distriktsstyrelse tog då över styret av lokalavdelningen.

I ett mail från distriktsstyrelsen som i början av januari gick ut till alla miljöpartistiska ledamöter och ersättare i Kommunfullmäktige (KF) och Kommunstyrelsen (KS), så står att läsa bland annat att: ”som miljöpartistisk företrädare stå bakom skrivelser eller uttalanden som ifrågasätter kommunens oberoende utredning där hot om uppsägning, aggressivt beteende samt övervakning kritiseras, är allvarligt och skadar partiet. Beteendet från den tidigare gruppledaren (Siyamak Sasanpour, reds. anmärkning) har skadat personal på kommunen och vi förväntar oss att du som miljöpartistisk företrädare ställer dig på de utsatt personernas sida – inte på den före detta gruppledarens sida”.

Den som inte kan skriva under på detta ombeds att lämna sin plats med omedelbar verkan.

Bakgrunden till mailet är enligt Elin Olsson, ordförande i Stockholmsregionen, den skrivelse som presenterades på Kommmunfullmäktige den 18 december.

I skrivelsen, undertecknad av samtliga ledamöter i KF, KS och den lokala partistyrelsen, framkommer bland annat att de vill att Sasanpour ska få sitta kvar på sin post. De ser även hans utestängning från stadshuset som en kränkning och menar att utredningen bygger på indicier.

– Var och en får känna och tycka som man vill som privatperson, men att som företrädare för partiet i kommunen förminska den kritik som framkommit, är problematiskt. Jag förstår att det kan vara svårt för personer som är nära vän med honom men i ens mandat i fullmäktige bör man agera som ett parti, säger Elin Olsson.

Det kan ju uppfattas som att man inte får kritisera kommunen?

ANNONS

– Att kritisera finns det möjlighet att göra på olika vis. Men att ta strid för den före detta gruppledaren är inte rimligt när man sitter på ett av Miljöpartiets mandat. Jag förstår att formuleringen kan anses hård, och vi för en dialog med berörda personer för att kunna förtydliga och förklarar detta ytterligare.

Grundfrågan här hur man ser på sitt uppdrag och hur man förhåller sig till tjänstemännen som är anställda i kommunen.

På vilket vis skadar det partiet att politiker tycker olika i den här frågan?

– Ett förtroendeuppdrag är inte som vilken anställning som helst. Vi behöver hålla en linje där vi säger att ”det här beteendet är inte okej, det är något som vi tar avstånd i från”. Grundfrågan här hur man ser på sitt uppdrag och hur man förhåller sig till tjänstemännen som är anställda i kommunen. Att fortsätta undergräva de här utsatta personernas upplevelser av vad som hänt är inte okej.

Om politikerna inte vill stå bakom detta, vad händer då?

– Det vill jag inte kommentera. Vi för dialoger med vederbörande och vår styrelse, så får vi se hur vi går vidare.

Att bli sparkad från sin folkvalda post är dock nästan omöjligt enligt en expert som Mitt i pratat med.

Distriksstyreslen sammanträder i  januari och kommer då att hantera frågan vidare. 17 januari håller också lokalavdelningen möte då man ska välja en ny gruppledare.

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.