Sollentuna får nej till dubbavgift på E4

Det blir ingen dubbdäcksavgift. Det har regeringen slagit fast.

För Helenelundsborna innebär det ett bakslag i arbetet för att minska de skadliga partiklarna från E4.

I regeringens budgetproposition finns inga planer på att införa en avgift för dubbdäck. Detta trots att luften i delar av landet, bland annat Stockholm, är så dålig att den bryter mot både Sveriges och EU:s regler.

I Sollentuna är E4 och luften i Helenelund det stora problemet. Här har partikelhalterna varit så höga att de hotar att skada invånarnas hälsa.

I stället för att införa dubbdäcksavgift hänvisar regeringen till kommunernas möjlighet att införa lokala förbud mot dubbdäck.

– Då har de inte fattat vad det handlar om. E4 är en statlig väg och den kan inte Sollentuna kommun göra något åt. Det känns inte alls genomtänkt, säger Miljöpartiets gruppledare i Sollentuna Peter Godlund.

Den dåliga luften i Helenelund har diskuterats flitigt. Centerpartiets förslag om att överdäcka motorvägen var den droppe som fick bägaren att rinna över för Allianskollegorna som gav partiet sparken i samarbetet.

Hur luften ska förbättras i Helenelund är en klurig nöt att knäcka. Som Lokaltidningen Mitt i tidigare har berättat har de resterande tre partierna i Alliansen hotat Vägverket med vite om de inte lyckas minska partikelnivåerna.

– Bland annat Douglas Lithborn har vilat på dubbdäcksavgiften vid diskussioner. Det här måste vara en jättetråkig nyhet för ­honom, säger Peter Godlund.

Men kommunalrådet Douglas Lithborn (M) själv menar det finns andra väg­ar att gå än en dubbdäcksavgift.

– Man kan se det som ett bakslag naturligtvis. Det hade underlättat om man gjort något på riksnivå. Så är det ju, säger han.

Han har stora förhoppningar på kommunens nya miljöutskott som startar sitt arbete i dag.

– Utskottet ska arbeta mot regeringen och andra myndigheter. Vi vill sätta ett ökat tryck mot Trafikverket och kommer att fortsätta våra påtryckningar för att miljökvalitetsnormerna ska hållas, även över tid, säger Douglas Lithborn.

Fakta

Partiklar orsakar tusentals dödsfall

Skadliga partiklar kommer både från bilars avgaser och från när väg, däck och bromsar slits.

På våren när många kör med dubbdäck och det finns mycket grus på vägbanan är partikelhalterna extra höga.

Höga partikelhalter kan ge upphov till hjärt- och kärlsjukdomar, luftvägsproblem, cancer och astma.

Partiklar beräknas bidra till flera tusen för tidiga dödsfall årligen i Sverige.

Källa: Trafikverket