Pascalidou om Sätramorden: Vissa sörjs, andra inte

Alexandra Pascalidou
Alexandra Pascalidou.
Tre unga män har mördats i Sätra. En hel ort sörjer – men från högsta politiska ort är det tyst.
– Jag är djupt besviken, säger Alexandra Pascalidou, journalist och författare till boken "Mammorna".

Alexandra Pascalidou har ägnat många månader åt att lyssna på mammor – mammor vars söner har mördats. I boken ”Mammorna” berättar de om sina tunga erfarenheter.

Nu har våldet skördat nya offer. Tre familjer har förlorat sina söner, denna gång i dödsskjutningar i Sätra. Alexandra Pascalidous röst skakar av vrede över det som hänt.

– Det är svårt att ta in. Jag tänker knappt på något annat. Lever vi i en krigszon? När jag skrev boken rasade jag nästan ihop, men trodde att det kanske skulle räcka nu. Och så händer det här. Två av killarna skulle ta studenten om en månad, det är fruktansvärt, säger hon.

Alexandra Pascalidou turnerar just nu landet runt med sin Augustprisnominerade bok. Senast var hon i Kiruna, i kväll ska hon vara i Hallunda. Salarna är fulla vid föreläsningarna, berättar hon. Men det är inte främst makthavare som kommer – utan vanliga människor.

Folk gråter. Men de har ingen makt.

Alexandra Pascalidou, författare

– Det är fullsatt och folk gråter. Men de har ingen makt. När jag skrev boken hoppades jag på att makthavarna skulle ta till sig budskapet och agera. Men jag har inte fått någon respons. Var är regeringen? Jag är djupt besviken över tystnaden, säger Alexandra Pascalidou.

Hon är upprörd över bristen på omedelbara reaktioner efter morden i Sätra, från landets politiker. Invånarna ordnade en stor manifestation i fredags kväll, och hon tycker att både politiker och rikstäckande medier borde ha slutit upp.

– Det är som om vissa kroppar är sörjbara, andra inte, säger hon bittert.

Det upptrappade våldet har sin rot i segregation och klassklyftor, betonar Alexandra Pascalidou. Arbetet med att minska dem måste ske på alla plan – för barnens skull.

– Tänk dig att vara mamma åt en 10-åring i Sätra i dag, och frukta för ditt barns framtid. Det är inte bara att flytta därifrån. Vart ska de flytta?