Lämna in påsen – få pengar tillbaka

Hemköp blir först i landet med att införa pant på plastpåsar.
Hemköp blir först i landet med att införa pant på plastpåsar.
Svensken förbrukar 80 plastpåsar per år.
Nu vill Hemköp i Torsplan minska belastningen på miljön genom att införa pant på plastpåsar.

Plast och plastpåsar står för en stor del av nedskräpningen i världen. Flera länder har redan infört regler för att förminska förbrukningen, bland annat genom att förbjuda tunnare plastpåsar i matbutiker.

Nu blir Hemköp den första dagligvaruhandel i Sverige att införa pant på plastpåsar. Projektet är ett steg i att uppfylla Naturvårdsverkets nya riktlinjer om minskad användning av plastpåsar i handeln.

– Faller det här väl ut rullar vi ut pant på plastpåsar till fler av våra butiker, säger Thomas Gäreskog, vd på Hemköp i ett pressmeddelande.

Får 50 öre tillbaka

Systemet är enkelt: kunderna får återanvända sin plastpåse så många gånger som möjligt, för att sedan panta den i matbutiken och få en krona tillbaka på det de handlar. Den återanvända plastpåsen används sedan för att tillverka nya påsar.

Men det finns en begränsning: kunderna får lämna in max tio påsar åt gången.

Förbrukningen ska halveras

Påsarna blir 50 öre dyrare än tidigare, vilket innebär att  kunden får tillbaka 50 öre på varje pantning. Samtidigt lovar Hemköp att skänka 50 öre till organisationen Städa Sverige för varje påse som inte pantas. Pengarna går bland annat till att städa längs Brunnsviken.

Svenskarna förbrukar 80 plastbärpåsar per person och år, en siffra som enligt EU ska halveras till år 2025.

– För att nå dit är det bra om fler återanvänder sina påsar många gånger och sedan pantar dem istället för att använda som soppåsar. Tunnare påsar på rulle passar bättre som soppåsar då mindre plast går till förbränning, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Hemköp i pressmeddelandet.