Lotta laddar upp med påskharar

Lotta Juell-Skielse har laddat upp med sötsaker i "Mitt söta skafferi" i Huddinge.
Lotta Juell-Skielse har laddat upp med sötsaker i "Mitt söta skafferi" i Huddinge.
Mitt söta skafferi i Huddinge.
Mitt söta skafferi i Huddinge.
Peter Pikulik på PKLK Bryggeri i Trollbäcken.
Peter Pikulik på PKLK Bryggeri i Trollbäcken.
Godisfabriken i Hallunda. I förgrunden Gustav Odenberg. I bakgrunden Tarek Hussein.
Godisfabriken i Hallunda. I förgrunden Gustav Odenberg. I bakgrunden Tarek Hussein.
Anna-Lena Karlsson har fullt upp inför påsk.
Anna-Lena Karlsson har fullt upp inför påsk.
Inger Wallin fyller förrådet på Sanda gårdsmejeri.
Inger Wallin fyller förrådet på Sanda gårdsmejeri.
En av årets största mathelger står för dörren. Vi gick på jakt efter lokala matproducenter på Södertörn. Hos flera märks att det är påsk.

Huddinge

”Mitt söta skafferi” i Solgård:

Ovanpå ett garage i Solgård ligger ”Mitt söta skafferi”. Här finns massor av vackert godis, framförallt marsipan, men också bakredskap.

– Mitt söta skafferi består av kurser i marsipan-modellering, och nätförsäljning av bakredskap och mina produkter som kallas ”Lottas godsaker”, säger Lotta Juell-Skielse.

Lotta Juell-Skielse lägger en sista puts på sina påskharar. Foto: Stefan Källstigen.

Lotta har bakgrund som konditor och har drivit företaget i tio år nu. På en plåt står ett gäng med påskharar som hon dekorerar. Här står också påskharar som väntar på att bli doppade i choklad. Några företagshemligheter verkar hon inte ha.

– Någon har sagt ”är du dum eller”. Men min affärsidé är att allt jag gör ska du kunna göra själv. Färger, kartonger, snören och annat finns att köpa i nätbutiken.

Men frågan är om det går att lyckas med precis allt själv. När vi just är på väg att lämna visar Lotta en annan plåt.

– Det här är marsipan smaksatt med lakrits. Den har blivit nominerad till årets larkits på lakritsfestivalen

Honung från Segeltorp:

Från en villaträdgård i Segeltorp kommer honung. Beställningar görs från sidan bismak.nu

Johan och Nyström i Skogås:

Kafferosteriet som också har te höll tidigare till i Hamringe i Botkyrka. Har levererat kaffe till Nobelfesten men produkterna finns också i vanliga butiker.

Medgrundaren Johan Damgaard spanar in tillverkningen tillsammans med en medarbetare. Foto: Mitt i/Arkiv.

Björksättra gård:

Gården är känd för sina kosläpp. Årets släpp äger rum den 18 maj. Här bedrivs annars ekologisk mjölk- och köttproduktion. Gården säljer lådor med kött direkt till konsumenten.

Lasse Gillberg och Sara Danvind på Björksättra gård i samband med att de fick Årets Stockholmsbonde 2012. Gården är helt ekologisk och odlar allt foder till djuren på plats. Foto: Maja Brand.

Tyresö

PKLK Bryggeri i Trollbäcken:

Det ser ut som en bilverkstad utifrån. Innanför portarna i Trollbäckens industriområde i Tyresö pågår dock sedan 2015 helt andra processer.

– Jag har kört i tre år på heltid här nu. Men jag började hemma i källaren 2012 med 50-literssatser. Då levererade jag bara till Enskede värdshus, säger bryggaren Peter Pikulik.

Peter Pikulik på PKLK Bryggeri i Trollbäcken.

Han lämnar nu en lugn tid bakom sig.

– Januari och februari är lugna för både restauranger och bryggerier. Påsken är då året tar fart, säger Peter Pikulik.

Han tillverkar både starköl, folköl och lättöl här. En del ölsorter finns att köpa i butik, andra hos Systembolaget.

Enligt en artikel på sajten Beernews 2017 hade antalet anställda på bryggerier och ölimportörer i Usa ökat med 15 000 personer på bara två år. Men trenden märks även i Sverige menar Tyresöbryggaren.

– Det är en generell försäljningsökning för ölen, säger Peter Pikulik.

Vissvass gård:

Gården har lamm, ägg och potatis. Produktionen är liten och den som vill köpa får höra av sig till gården och boka.

Annas Pepparkakor i Bollmora:

Startade på Östermalm 1929 av systrarna Anna och Emma, men finns numera i Bollmora. 60 procent av produktionen går på export.

Mönstret av pepparkakor. Foto: Anna Z Ek/Arkiv

Trollbäckens bryggeri i Trollbäcken:

Med ölsorter som Vissvass Saison och Tyresö Trillium Ipa låter vi detta mikrobryggeri vara med trots att de lagt sig precis på andra sidan kommungränsen. 

HANINGE

Hönseriet i Sanda:

De började med 70 hönor – hemma i torpets ombyggda garage. Nu har de funnits i 20 år och i maj är det jubileum med öppet hus och våffelservering på Sanda hönseri.

– I dag har vi 3 000 höns, säger Anna-Lena Karlsson.

Anna-Lena Karlsson på Sanda Hönseri i Haninge.

Anna-Lena var på väg att plugga till biolog när hönsen flaxade in i bilden. Hennes sambo Peter Jonsson som också driver företaget var bilmekaniker. De satsade på ekologisk produktion redan från början.

– Ekologiskt var inte vanligt då. 1995 fanns 10 000 hönor för detta. Nu finns 1,1 miljoner hönor för ekologiskt i Sverige, säger hon.

Deras ägg är dessutom KRAV-godkända vilket är ytterligare snäppet upp. De har både gårdsförsäljning och till butiker.

–  Vi märker en topp vid påsk. Men vid julen är det ännu mer. Folk bakar vid både advent, lucia och kring jul och nyår.

Ostarna på Gårdsmejeriet Sanda:

Inger Wallin gick en ystningskurs och experimenterade i fem år hemma med att göra ostar. Mjölken fick hon genom sin svärson Ben som jobbade på gårdar.

I dag är Sanda gårdsmejeri ett familjeföretag med Inger och hennes man Bengt, deras dotter Tove och hennes man Ben. Det stora steget tog familjen i början av 2010-talet. 2012 öppnade de upp Gårdsmejeriet Sanda.

Inger Wallin fyller förrådet på Sanda gårdsmejeri.

– Vi investerade 2,5 miljoner kronor här. Banken krävde att det skulle finnas en generation redo att ta över företaget för att vi skulle få lån, säger Inger Wallin.

Sin bakgrund som forskande kemist har Inger haft nytta av i jobbet. I dag har mejeriet flera ostsorter. De säljs på gårdsbutiken, men också i flera andra mindre butiker bland andra Stegsholms gårdsbutik, Köttboden i Trollbäcken, Delikatessboden i Tyresö, och på marknader.

Villa Berglidens musteri, Vendelsö:

Gör must och mos av frukt odlad i trädgårdar i södra Stockholm.

Foto: Anders Björklund.

Stegholms gård, Gålö:

Lantgård med gårdsbutik, kafé och restaurang. I gårdbutiken säljs både bröd, kött (nöt och lamm), grönsaker och ägg från gården men också andra lokala matprodukter.

Knäcke. Foto: Anders Björklund

Södra Maltfabriken, Handen:

Som namnet avslöjar handlar det om öl. Detta mikrobryggeri i Haninge grundades 2011 av Niklas Hjelm och Magnus Mårdberg.

Salem/Botkyrka:

Bornsjö honung:

Staffan Odenhall jobbar med sina bin. Snart börjar det röra på sig igen. Foto: Privat.

Runt Bornsjön, både i Botkyrka och Salem, finns 140 kupor med bin.

– Det har gått snabbt. Jag började 2012 efter att ha gått en kurs i biodling. Vanligtvis börjar man med 2-4 kupor. Men jag startade med 35 stycken, säger Tumbabon Staffan Odenhall som annars är musiklärare och musiker.

Någon hemförsäljning har han inte, men han levererar till Ica Maxi i Eriksberg och även hos Tumba bruksmuseum går det att få tag på honungen. Ibland står han också på marknader.

– Jag trodde det skulle vara svårt. Men det lättaste är nästan att sälja honungen, säger han.

Bornsjö honung.

Kuporna står på Stockholms Vattens mark och på grund av vattenskyddet finns inga miljögifter i jordbruket här. Men trots att honungen går åt som smör i solsken tvekar han inför att skaffa ännu fler kupor.

– Det är väldigt mycket jobb. Speciellt när man skördar, då det är jobb från tidig morgon och inpå kvällarna. Sedan kan jag få hålla på med tillverkningen en bit in i december, säger han.

Godisfabriken, Hallunda:

I Hallunda centrum träffar tidningen Tarek Hussein och Gustav Odenberg. De är precis på väg att avsluta en dag med godistillverkning.

Den här dagen har det blivit mycket kycklingar i marsipan men här tillverkas också chokladpraliner, chokladbräck, fudge och hårda karameller.

– Jag jobbar med det här en gång i veckan, säger Tarek Hussein som kommer till Botkyrka kommuns dagliga verksamhet här.

Chokladfabriken på Hallunda daglig verksamhet. I förgrunden Gustav Odenberg. I bakgrunden Tarek Hussein. Foto: Stefan Källstigen.

Andra dagar jobbar andra personer med tillverkningen. Godisfabriken har hållit igång i drygt tio år och godiset säljs i butiken som ligger i närheten av centrum-entrén som vätter mot Folkets hus. Ibland står deltagarna i Bokaboden som ligger vid kommunhuset i Tumba.

– Det är kul att vara med och sälja, säger Tarek Hussein.
När tidningen ska köpa en fudge i butiken blir det dock stopp. Omsättningen är liten och butiken tar bara kontanter.

Loviseberg råsaft, Tumba:

På Loviseberg köper de inte in några färdiga puréer utan de pressar all frukt själv. Vd Karl Hansson vid bandet.

I Loviseberg finns juiceföretaget som gör juicer som inte hållbarhetsbehandlats. Juicen säljs hos kedjor.

Karshamra mat och trädgård, Grödinge:

Den som köper en andel i odlingarna i Grödinge får kassar med grönsaker i 15 veckor med start i mitten av juni.

Fakta

Köpglada påsken

Förra påsken väntadse svenskarna handla dagligvaror för 7,6 miljarder kronor.

Sill, lax, ägg, påskmust och godis är storsäljarna.

Försäljningen av lösgodis under påsken står för tio procent av årets godiskonsumtion.

Källa: Svensk Handel