Passionen blev en bakbok

Alisa Bandell har alltid älskat att baka. Men för att få klar sin bok blev hon även tvungen att lära sig att fotografera och redigera. ”När jag gör ­saker så gör jag det fullt ut”, säger hon.
Alisa Bandell har alltid älskat att baka. Men för att få klar sin bok blev hon även tvungen att lära sig att fotografera och redigera. ”När jag gör ­saker så gör jag det fullt ut”, säger hon.
Foto: Alisa Bandell
Foto: Alisa Bandell
Enebybergsbon Alisa Bandell älskar att baka och gjorde en kokbok när hon gick på gymnasiet.

Hon skrev, fotograferade och formgav och nu har boken getts ut på ett riktigt förlag.

19-åriga Alisa Bandell vill aldrig göra något halvdant.

När det blev dags att göra ett projektarbete i gymnasiet bestämde hon sig för att göra en kokbok.

– Jag gillar att baka och laga mat och hade hört talas om att en elev gjort en kokbok som projektarbete, berättar Alisa Bandell som förra året tog studenten på Viktor Rydbergs gymnasium Jarlaplan.

Hon började skriva ner recept och märkte ganska snart att bakrecepten låg henne närmast om hjärtat.

Efter några månader hade hon skrivit ned 30 recept på olika lappar och tagit 11 000 bilder.

– Då fick jag sätta mig ned och sålla. Det tog väldigt lång tid och var stundtals jobbigt.

Först hade hon tänkt göra en foto­bok utifrån bestämda mallar.

– Men det blev inte som jag hade tänkt mig. Mallarna gjorde mig låst, berättar hon.

I stället lärde hon sig redigeringsprogrammet Indesign.

– Då kunde jag få boken som jag ville ha den. Jag frågade några vänner om hjälp med programmet. Men mest satt jag googlade fram hur jag skulle göra.

När hon hade ett dokument på 100 sidor skickade hon det till 24 förlag. Hon fick flera positiva svar och två förlag ville skriva kontrakt. Det blev förlaget Massolit och i våras kom ”Baka med Bandell” ut i bokhandeln.

Boken är uppdelad i fyra delar, tårtor och bakelser, bullar och kakor, pajer och cheesecakes samt desserter. Hon ger sin version på klassiker som kanelbullar, banankaka och apfelstrudel. Något mer udda kreationer är cheesecake med messmörsfyllning och mazariner med smak av choklad, nougat och hallon.

Alisa Bandell har låtit sin egen lust styra innehållet och tagit med bakverk som hon ätit på resor till New York, Bangkok och andra ställen. För att sticka ut skrev hon en personlig text till varje recept. Hon tipsar också om böcker, musik och filmer som passar att konsumera när man bakar och fikar.

– Jag upplever att kultur inte alltid värderas så högt. Det är ett sätt att få fler att bli intresserade och medvetna om kultur.

Fakta

Somrig dessert à la Alisa Bandell

mango fool

(6 portioner)

Mexikansk dessert som är enkel att göra. Alisa tycker namnet är utmärkt eftersom många blir tokiga i den. Sex skålar behövs.

1/2 lime

3 mangor

15 g riven ingefära

1 1/2 dl florsocker

3 dl vispgrädde

1. Pressa lime.

2. Mixa med stavmixer ihop mango, ingefära, florsocker och limesaft till en puré.

3. Vispa grädde för sig. Vänd ner grädden i mangopurén.

4. Häll upp i skålar. Låt stå en timme i kyl.

Fakta

Studerar på Handelshögskolan

Namn: Alisa Bandell.

Ålder: 19 år.

Bor: I Enebyberg.

Familj: Mamma, pappa, lilla­syster, lillebror. Pojkvän.

Aktuell: Med boken ”Baka med Bandell” (Massolit Förlag).

Studerar: På kandidatprogrammet Business and Economics på Handelshögskolan i Stockholm.

Framtiden: ”Jag vill jobba med något kreativt och ska starta ett nytt bokprojekt”.