ANNONS

Passivt SD mer än dubbelt så stort

Sverigedemokraterna fördubblade antalet röster i kommunvalet. Men det är ett passivt och isolerat parti som drygt 6 procent av invånarna lagt sin röst på.
ANNONS

Jämfört med de andra oppositionspartierna har Sverigedemokraterna legat lågt under den gångna mandatperioden.

I snitt har partiet endast lämnat in ett förslag, även kallat motion, om året. Ingen av dem har fått något genomslag. Jämfört med Miljöpartiet (45), Social­demokraterna (26) och Vänsterpartiet (11) står Sverigedemokraterna för en mycket liten andel av alla motioner.

– Vi har inte suttit med i nämnder och har haft svårt att få insyn i vad som sker. Förra mandatperioden var vi också helt nya i politiken och fick ingen inskolning. Våra ledamöter har minst sagt jobbat i motvind, men nu ska det bli annorlunda, säger Jörgen Bengtsson, partiets andranamn på listan.

SD fick drygt 6 procent av rösterna i kommunvalet. I valet till riksdagen lade nära tio procent av Tyresö­väljarna sin röst på partiet.

Oppositionsrådet Anita Mattsson (S) konstaterar att Sverigedemokraterna är valets enda vinnare – medan alla andra partier måste ses som förlorare. Att så pass många röstar på Sverigedemokraterna tror Anita Mattsson förklaras med att de känner sig maktlösa och att de vill ge makten en känga.

– Vi måste alla ta vårt ansvar för att stävja deras framgångar. Inom Socialdemokraterna ska vi tillsätta en grupp för att se hur vi kan jobba mot rasismen och öka demokratin, säger hon.

Under förra mandatperioden fick Sverigedemokraterna ingen representation i vare sig kommunstyrelsen eller någon av nämnderna. Då hade partiet två mandat i kommunfullmäktige.

Efter valet 2014 har partiet fått fyra mandat och kan därmed räkna med en plats i kommunstyrelsen och representation i fler nämnder.

– Men det spelar inte så stor roll för de kan ändå inte påverka politiken, säger kommunstyrelsens ordförande Fredrik Saweståhl (M).

ANNONS

Ingen av de fyra motioner som SD lämnade in förra året har fått något genomslag.

Fakta

Här fick partierna flest röster