ANNONS

Fick ett snuskigt rum

När Carina Olsson skulle kärl­opereras i förra veckan och fick ett rum på en infektionsavdelning på Huddinge sjukhus var städningen under all kritik.

I toalettutrymmet fanns rester av ­både avföring och kiss.
ANNONS

Haningebon Carina Olsson är van vid att besöka sjukhus. Hon har varit inne för operation flera gånger, hon har en inopererad pacemaker och konstgjorda kärl runt hjärtat.

I förra veckan var hon återigen på sjukhus inför en operation. Hon fick ett av rummen på en av Karolinska universitetssjukhusets infektionsavdelningar i Huddinge.

– Jag kände att jag ville åka hem på en gång för att det var så skitigt, jag vågade inte ta på någonting. Det påminde inte direkt om någon infektionsavdelning, säger Carina Olsson.

På rummet fanns rester av avföring på toalettringen, gula kissfläckar på golven och tjocka lager av damm på lampor och skåp.

Hon upplyste sjukhuspersonalen om den bristande städningen.

– Jag talade om hur illa det var på rummet, en städare kom och svabbade av golven, sedan gjorde man rent toaletten. En läkare tyckte att vi skulle rapportera det här i en enkät som man fyller i efter besöket, säger hon.

På Karolinska universitetssjukhusets infektionsavdelningar sitter det lappar uppklistrade överallt om att man ska vara noggrann med hygienen. ”Hos oss är det klockrent”, står det på en av dem.

På sjukhuset menar man att det blev ett missförstånd och att man inte hann städa rummet.

– Det är ingen ursäkt men en förklaring. Det är oacceptabelt, det finns inget försvar för att det blir så här. Vi kommer att analysera den här händelsen och även prata med städfirman, säger Lars Lindquist, överläkare på infektionskliniken.

ANNONS

Han menar också att det är extra allvarligt att det inträffat på just en infektionsavdelning.

– Vi kan ha patienter som är smittsamma, principen är att det ska vara extra noga med hygienen, säger Lars Lindquist.

För ett år sedan begärde landstinget i Stockholm en handlingsplan för att förbättra städningen på Karolinska universitetssjuk­huset på grund av tidigare klagomål på städningen.

Svaret blev bland annat att städning ska utföras så att smittspridning förhindras och riskerna för vårdrelaterade infektioner före­byggs.

– Vi måste uppenbarligen städa ännu bättre, vi kan inte skylla på någonting. Vi får skämmas för det här, säger Lars Lindquist.

Carina Olsson ville först inte vara kvar i rummet i väntan på operation. Rummet var inte städat efter den förra patienten.

Fakta

En smitthärd

Dålig hygien i sjukvården kan leda till att bakterier blir kvar och förökar sig och smittor sprids.

Städriktlinjerna för sjukhusen i Solna och Huddinge reviderades i mars i år.

Där har man förtydligat kvalitetsnivån och frekvensen av städning.

Källa: Karolinska ­universitetssjukhuset

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.