ANNONS

Patient föll ur säng och skadade nacke

En person på Korallens vårdnads­boende fick sys och skickas till sjukhus efter att ha skadat nacken.

Nu ska vårdboendet se över personalgrupperingen.
ANNONS

Olyckan inträffade i mitten av oktober på en av Korallens omvårdnadsavdelningar.

Personalen skulle hjälpa en patient att ta sig upp i sängen från en stol med hjälp av en lift. Senare, i samband med omvårdnad, gled personen ur sängen och slog i golvet. Fallet resulterade i en sårskada och en nack-halsfraktur.

Personalen ringde efter ambulans och patienten fick föras till ett större sjukhus. Under natten vårdades personen på sjukhus, men kunde senare återvända till det kommunala vårdboendet.

Olyckshändelsen är anmäld enligt lex Maria, och ska nu utredas av Socialstyrelsen.

– Det här är en oerhört tragisk och olycklig händelse, som vi ser allvarligt på. Det får absolut inte hända fler gånger, säger verksamhetschefen Mari-Ann Hansson.

Följde personalen rutinerna som finns?

– Det är det vi tittar på nu, minutiöst. Vi lägger ner mycket tid på den interna utredningen, för att se vilka brister vi behöver rätta till. Men den kommer att ta tid.

En anmälan enligt lex Maria görs för att uppmärksamma en brist inom hälso- och sjukvården. Till årsskiftet genomförs en omorganisation på Korallen, som bland annat ska leda till att personalen jobbar i mindre team och inte roteras mellan avdelningarna.

Vid händelsen arbetade flera vikarier. Görs det här för att ge vikarierna avlastning?

ANNONS

– Vi kommer alltid att behöva ha vikarier. Men det är inte samma som en outbildad, de har lång erfarenhet och är väl utbildade. Vi ställer höga krav på våra vikarier, säger Mari-Ann Hansson.

Det är inte första gången som Korallen utreds. Vid flera tidigare tillfällen har boendet fått kritik för bland annat felmedicinering till patienter, som Mitt i Vallentunasteget tidigare berättat om.

I vintras fick en patient föras till sjukhus efter att ha fått fel medicin i två dygn.