ANNONS

Ulrika fick fly för livet när patient sköt

Ulrika Sundset
År 2014 sköt en patient mot Järfällabon Ulrika Sundset. Nu vill hon se en lagändring.
Patienten tog fram en pistol och började skjuta mot ambulanssköterskan Ulrika Sundset.
Mannen hade alldeles nyligen mordhotat ambulanspersonal - men det var inget som sköterskorna fick veta innan utryckningen.
Nu vill de se en lagändring.
ANNONS

Februari 2014.  Tre ambulanssköterskor från Vällingby ambulansstation åkte hem till mannen på samma ort som larmat 112.

Men när han skulle lägga sig på båren så tog han fram en pistol – och började skjuta.

– Vi fick fly för livet. Han sköt många gånger, kanske sex eller sju gånger, och vi sprang åt olika håll över gräsmattan, berättar Ulrika Sundset.

”Jag hade inte någon kontakt med mina kollegor och befarade att de var skjutna och döda.”

Hon flydde till en grannfastighet där dörren stod uppställd och larmade SOS.

– Jag hade inte någon kontakt med mina kollegor och befarade att de var skjutna och döda, säger Ulrika Sundset.

Mannen hade tidigare mordhotat ambulanspersonal

Ett stort polispådrag följde. Som ett mirakel skadades inte sköterskorna, men mannen tog sitt liv.
Det visade sig att han sedan tidigare var känd för polisen och att han hade mordhotat ambulanspersonal bara några veckor tidigare.

– Det här har aldrig tidigare hänt i Sverige, jag vet inte ens om det har hänt i övriga Norden. Det var fruktansvärt förstås, men jag vet ju att vardagen som ambulanssjuksköterska inte består i att man blir skjuten, säger Ulrika Sundset.

Även om just den här händelsen var ytterst ovanlig så upplever ambulanspersonalen hot och våld från patienter när de är på uttryckning.

ANNONS

Ulrika Sundset, Malin Johansson och Per Hoflin.

Ambulanssköterskorna Ulrika Sundset, Malin Johansson och Per Hoflin.

Ulrikas kollega Cecilia Eriksson har jobbat i över tio år och hon menar att dessa incidenter har ökat.

– Jag tycker att det har blivit mycket värre. Det kan vara att den sociala oron har ökat och det gör ju att osäkerheten för oss blir större. Det finns många som missbrukar och som lider av psykisk ohälsa, säger hon.

Och personalen på Vällingbystationen, som oftast rycker ut till västerort, Järva och Järfälla, har flera exempel.

Cecilia fick kapa personbil efter bitattack

Cecilia berättar att hon och en kollega var tvungna att fly ambulansen när patienten kastade sig över en sköterska och bet henne.

– Vi fick kapa en personbil för att fly platsen, säger hon.

”Vi fick vi veta att polisen knappt går in till den här familjen utan förstärkning.”

Malin Johansson berättar om en misshandel i Järva. Ambulansen larmades dit, men när polisen också fick reda på händelsen så kontaktade de ambulanspersonalen direkt och stoppade dem från att gå in utan polis.

– Det visade sig vara en familj som var känd för polisen som våldsamma. Vi fick vi veta att polisen knappt går in till den här familjen utan förstärkning, säger Malin Johansson.

”Alla visste – utom vi.”

Per Hoflin berättar om när en man, som enligt SOS skulle vara lugn, plötsligt blev hotfull.

– Ingen kom till skada och vi tillkallade polis. Då kom det fram att han är känd för polisen, bland annat för hot och våld mot tjänsteman. Och att sist ambulansen var där så så slogs han med vårdpersonalen och man var tvungen att binda honom för att kunna vårda honom på britsen. Alla visste – utom vi, säger Per Hoflin.

Sköterskorna vill se en lagändring

Gemensamt för många av händelserna är just att de som hotat och varit våldsamma tidigare har anmälts för liknande beteende mot blåljuspersonal. Men detta är sekretessbelagd information som SOS inte har tillgång till när de larmar ut ambulanser.

Det är just här som Ulrika Sundset och kollegorna på Vällingbystationen vill se en ändring.

– Som patient är man otroligt starkt skyddad, den personliga integriteten väger tungt i lagstiftningen. Men någonstans måste man få tycka att gränsen är nådd. Det kan inte vara så att man är så pass skyddad som person att det går ut över ambulanspersonalens säkerhet, säger Ulrika Sundset.

Malin Johansson, Ulrika Sundset och Sonalie Bjälvenäs.

Malin Johansson, Ulrika Sundset och Sonalie Bjälvenäs.

Richard Erhardt är stationschef på Brommastationen, som oftast rycker ut till Bromma, Ekerö, Solna och innerstan.

– Jag skulle säga att vår personal utsätts för snarlika situationer som stationen i Vällingby. Och kan man få hjälp på det sättet att SOS kan ge mer information så är det klart att det skulle gynna säkerheten för vår personal, säger han.

”Jag vill inte att det ska bli en snyfthistoria.”

Ambulanspersonalen i Vällingby hoppas att händelsen i februari 2014 och övriga hot- och våldincidenter leder till att ambulanspersonalen får en tryggare vardag framöver.

– Jag vill inte att det ska bli en snyfthistoria, utan att det ska leda till en lagändring. Kan det komma något gott ur det här vore det bra, att det väcker en förståelse för att vi behöver få information när vi åker till personer som är kända av polisen som utåtagerande och farliga. Men på grund av rådande lagar kan vi inte få reda på det. Är det rimligt?

Ingenting stoppar Ulrika

Men ingenting kommer att stoppa Ulrika Sundset från att fortsätta hjälpa personer i nöd, inte ens händelsen för tre år sedan.

– Jag ljuger om jag säger att jag inte tänkte på det, jag tänker på det fortfarande och det kommer att följa mig hela livet. Men det är ingenting som hindrar mig från att fortsätta jobba med det här yrket, säger hon.