ANNONS

Patienter får övernatta på akuten

Ett 40-tal patienter har fått övernatta på akuten på Karolinska i Huddinge och Solna den senaste veckan.
ANNONS

Det saknas platser på olika avdelningar på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och Solna, rapporterade P4 Stockholm härom dagen. Därför har ett 40-tal patienter fått övernatta på akutmottagningen istället, något som tidigare var sällsynt.

– För några år sedan var det en akut krissituation om en patient låg kvar på akuten. I dag har det blivit normalt, säger Liv Andersson, huvudskyddsombud på Karolinska Huddinge.

Att patienter övernattar stjäl mycket tid från personalens ordinarie arbetsuppgifter, enligt Vårdförbundet och platsbristen blir allt värre för varje år. En viktig faktor är lönen som gör det svårt för Landstinget att anställa och behålla personal, enligt Vårdförbundet.

Sjukvårdslandstingsrådet Marie Ljungberg Schött (M) tror att det finns andra åtgärder som kan lösa bristen på sjuksköterskor.

– Man kan till exempel få regeringen att utbilda fler, säger hon och pekar på en annan åtgärd som går ut på att andra personalgrupper avlastar sjuksköterskor med vissa arbetsuppgifter, som att bädda sängar och tvätta.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.