ANNONS

Patriark på efterlängtat besök

Patriarken Ignatius Aphrem II möttes av jubel när han besökte St. Marias kyrka i Tumba förra veckan. Men det är inte hans första Sverigebesök, han har varit på flera släktbesök i Botkyrka och Huddinge.
Patriarken Ignatius Aphrem II möttes av jubel när han besökte St. Marias kyrka i Tumba förra veckan. Men det är inte hans första Sverigebesök, han har varit på flera släktbesök i Botkyrka och Huddinge.
För första gången på nästan 30 år besöker syrisk-ortodoxa kyrkans högste ledare Sverige.

Patriarken Ignatius Aphrem II passade på att göra flera stopp i Botkyrka och Huddinge.
ANNONS

Det var ett tajt schema och långa dagar för patriarken. Sverigebesöket har planerats i ett halvår och många punkter har klämts in, men ändå känner han sig inte stressad, berättar han.

– Jag får energi från alla människor som jag träffar och som är glada att jag är här. Jag tackar gud för det och skulle kunna sitta och prata med dem i timmar, säger ­Ignatius Aphrem II.

Och för församlingsmedlemmarna är det en stor händelse när patriarken är på besök.

– Det är stort. Han är vår högste andlige ledare, och en symbol som håller ihop alla syrisk-ortodoxa församlingar runt om i världen, säger George Haddo från Tumba.

Det hör till att varje installerad patriark besöker alla stift och församlingar som han är ledare för. Under Sverigebesöket besöker han församlingarna, och träffar även kungaparet, statsminister Stefan Löfvén och utrikesminister Margot Wallström.

– Vi har pratat om läget i bland annat det krigshärjade Syrien och hur Sverige kan hjälpa till. Jag hoppas att Sverige fortsätter att vara välkomnande mot de som flyr kriget och kommer hit. Det finns många syrianer och irakier i Sverige som lever utan uppehållstillstånd och jag hoppas att de kan få det, så att de inte behöver leva här illegalt, säger patriarken.

Ignatius Aphrem II utnämndes för ett år sedan till posten som syrisk-ortodoxa kyrkans högste ledare; Patriark för Antiokia och hela östern. Han är den 123:e i ordningen.

Lokaltidningen Mitt i fick träffa patriarken en kort stund i samband med ett inofficiellt möte på S:ta Maria kyrka i Tumba i förra veckan. Då berättar han att Huddinge och Botkyrka är lite av hans hemmaplan, även om han bor i Damaskus, Syrien.

– Jag har varit i Botkyrka och Huddinge flera gånger tidigare och hälsat på släkt som bodde här. Jag var faktiskt här i en vecka i början av 90-talet och hjälpte till med gudstjänster i området när det inte fanns någon präst, säger han.

ANNONS

Under besöket passade han även på att uppmärksamma hundraårsminnet av de syrianer som dödades i Osmanska riket 1915. Händelser som än i dag är mycket omdebatterade. Flera länder och EU-parlamentet har erkänt händelserna i Osmanska riket kring första världskriget som folkmord, men varken Turkiet eller Sveriges förra eller sittande regering har gjort det.

När syrisk-ortodoxa kyrkan i Hallunda avtäckte ett minnesmonument över Seyfo, som man kallar händelserna kring första världskriget, polisanmäldes föreningen av Islamska kulturföreningen i Bredäng, som krävde en miljon kronor i skadestånd. Men utredningen lades ner.

– Jag förstår inte varför någon blir upprörd över att vi uppför ett minnesmonument. Det är inte en hämnd. Alla människor har rätt att få utryck sina känslor, det är ett sätt för att komma över det som hände, säger Ignatius Aphrem II.

Jag får energi från alla människor som jag träffar och som är glada att jag är här.Ignatius Aphrem II

Fakta

Många stopp för patriarken

Mellan den 22 maj och 2 juni var patriarken i Sverige.

Han besökte alla tre församlingarna i Botkyrka samt församlingen i Flemingsberg.

Utöver det gjorde han besök i kyrkor i Södertälje, Märsta, Tensta, Örebro och Norrköping.

Han hade audiens hos kungen och drottningen, träffade statsminister Stefan Löfvén och utrikesminister Margot Wallström.