ANNONS

Patrick skuggades av rånaren

Patrick Lönnberg blev rånad när han höll på att låsa upp porten. Han vill varna andra som är rullstolsburna att vara uppmärksamma.
Patrick Lönnberg blev rånad när han höll på att låsa upp porten. Han vill varna andra som är rullstolsburna att vara uppmärksamma.
Rullstolsburna Patrick Lönnberg blev rånad när han var på väg in i sin port i Kista.

Rånaren följde efter honom efter att han tagit ut pengar i en bankomat i Kista centrum.
ANNONS

Kistabon Patrick Lönnberg hade tagit ut pengar i bankomaten vid trappan som ligger ner till ICA i Kista centrum. När han var utanför sitt hus på Sorögatan och höll på att låsa upp entrédörren smög rånaren fram och började gräva i hans fickor. Rånaren fick tag på Patricks plånbok och sprang sedan från platsen.

– Eftersom jag sitter i rullstol kunde jag inte se rånaren bakom mig. Jag tror att han följde efter mig från bankomaten över Kista torg och Ärvingegången mot Husbyhållet, säger Patrick Lönnberg.

Polisen har lagt ner ärendet i brist på bevis.

Patrick Lönnberg tycker det känns oroligt att vara ute efter rånet, och ser sig ofta om för att försäkra sig om att ingen följer efter.

– Jag har en rad med grannar som har erbjudit sig att följa med när jag ska ta ut pengar, säger han.

Men det är inte nog med att han blev rånad. I plånboken fanns hans enda id-handling, körkortet, vilket har ställt till det ordentligt för Patrick Lönnberg.

– Förlusten av pengarna är ingen katastrof, men att få en ny id-handling har visat sig vara i det närmaste omöjligt, eftersom det krävs att jag har en giltig id-handling, vilket jag inte har, säger Patrick Lönnberg.

Om man inte har någon giltig id-handling kan en nära anhörig styrka vem man är. Men Patrick Lönnberg har ingen nära anhörig i Sverige, då hans bror bor i Finland.

– Jag har grannar som kan ställa upp, men de verkar inte vara trovärdiga i sammanhanget, säger han.

ANNONS

Han tycker inte att han har fått varken hjälp eller information om hur han ska gå tillväga från något håll, varken av Transportstyrelsen, polisen, banken eller posten.

Till saken hör att Patrick Lönnberg ofta behöver besöka sjukvården på grund av sjukdom. Vilket blir besvärligt då han måste legitimera sig.

– I veckan var jag på Karolinska sjukhuset och med lite parlamenterande bröt de mot regelverket och gav mig behandlingen, som de lovat göra, trots att jag inte hade någon id-handling.

Hans nya körkort ligger och väntar på att bli uthämtat, men han kan inte hämta ut det utan id-handling.

Anna Berggrund på Transportstyrelsen säger att de prövar och kan medge undantag om att skicka ut körkort utan krav på personlig utlämning, om man inte har någon nära anhörig som kan styrka vem man är.

– Men då måste man ansöka om det hos oss, säger hon.

En annan möjlighet är att lämna en begäran om fullmakt hos Posten och få den godkänd. Då kan till exempel en granne bli godkänd.

– Men båda alternativen är ett undantag från det normala fallet, och vi prövar varje enskilt fall, säger Anna Berggrund.

I fredags lyckades Patrick Lönnberg trots allt få ut sitt körkort.

– Posten på ICA förbarmade sig över mig och accepterade ett press-id – inget riktigt id-kort utan ett jag använt mig av som frilansare, säger han.