Patrik kan hjälpa dig ur ditt mobilmissbruk

Patrik Wincent har öppnat landets första mottagning för nät- och mobil­beroende vid Sankt Eriksplan.
Patrik Wincent har öppnat landets första mottagning för nät- och mobil­beroende vid Sankt Eriksplan.
Har du också varit nära att gå in i någon för att du kollat Facebook eller spelat Angry Birds medan du gått gatan fram? Du är inte ensam.

– Mobilzombier tar över våra gator, säger Patrik Wincent som driver Internetakuten.

Tiden vi lägger på att kolla nätet i våra mobiler har mer än tredubblats på två år. Det märks tydligast i åldern 12–15 år, där 78 procent dagligen använder en smart mobil.

– Tonåringar utvecklar lättare ett beroende. Men även vuxna använder nätet mer och mer, säger terapeuten Patrik Wincent.

Patrik Wincent har själv ett förflutet som tv-spelsmissbrukare. I fjol startade han Dataspelsakuten, ett företag som hjälper unga ur spelmissbruk. Vid årsskiftet utökades verksamheten och Dataspelsakuten blev Internet­akuten, där man nu även tar emot barn och vuxna med olika former av internet­beroende. Allt från porrsurfande till onlinespelande. Men det vanligaste missbruket är enligt Patrik Wincent tvångsmässigt internet­användandet i våra nya tele­foner.

Du kallar mobilen för nya ciggen?

– Ja, eftersom vi ofta använder den för att dämpa vår tristess. När vi har tråkigt eller känner oss ängsliga – då tar vi upp mobilen.

Vi lägger i snitt 4,9 timmar per vecka på att kolla privata mejl och uppdatera statusar i sociala medier, visar ny statistik från Stiftelsen för Internetinfrastruktur, SE, som tar tempen på våra internetvanor.

– Om det första du gör på morgonen är att kolla Facebook, då är du definitivt i riskzonen att utveckla ett missbruk, säger Patrik Wincent.

En annan varningsklocka är om man tar med mobilen när man går in på toa. Patrik berättar också om ett fenomen som i USA kallas ”phantom vibration”, att man hör eller känner att man får sms och statusuppdateringar – även om man inte har mobilen på sig.

Som en motreaktion på mobilhetsen har en ny trend kommit den senaste tiden: mobilfria zoner. Till exempel erbjuder nu Medborgarskolan mobil- och datorfritt på vissa av sina kurser.

– Den nya tekniken är extremt lätt att överkonsumera, säger Patrik Wincent.

I Sverige är inte internetberoende en diagnos hos Socialstyrelsen. I andra länder, bland anant i Sydkorea, ses teknikberoendet som ett stort folkhälsoproblem.

Fakta

Slipp beroende

Stäng av telefonen när du är med dina barn.

Ha inte mobilen på bordet när du äter.

Motstå frestelsen att statusuppdatera under arbetstid.

Använd inte mobilen som en väckarklocka.

Kolla aldrig telefonen när du går, endast när du sitter ner.