Patrik Derk slutar som stadsdelsdirektör

Patrik Derk, stadsdelsdirektör i Rinkeby-Kista, slutar efter bara två år på posten.
Han fick sluta med omedelbar verkan.
– Jag jobbar långsiktigt. Staden ville ha snabbare resultat, säger han.

Patrik Derk började sin tjänst som stadsdelsdirektör i Rinkeby-Kista den 1 september 2015. Han har tidigare arbetat i åtta år som vd för Telge Hovsjö där han stod bakom ett mångårigt förnyelsearbete.

Innan dess var han rektor för Ronnaskolan i Södertälje.

I torsdags blev det klart att Patrik Derk slutar sin tjänst som stadsdelsdirektör i Rinkeby-Kista efter bara knappt två år på posten. Han fick gå med omedelbar verkan. Enligt Patrik Derk handlar det om att staden vill se snabbare resultat i stadsdelen med tanke på det senaste årets negativa utveckling i stadsdelen med ökad kriminalitet och upplevd otrygghet i stadsdelens centrum.

– Jag jobbar väldigt långsiktigt och efter en viss period kan man uppfatta det som att utvecklingen står stilla. Från stadens sida ville man se resultat på ett tydligare sätt, säger han.

Han säger att det tar tid att bygga ett socialt kapital på lokal nivå, som han tror är en av lösningarna på att få ett mjukare samhälle.

– Ett område som Rinkeby-Kista är komplext och det går inte bara att gå in och rensa upp. Det är knepiga frågor som bottnar i klassiska frågor som fattigdom, arbetslöshet, bostäder och utbildning.

Patrik Derk vet inte vad han ska göra i nuläget, mer än att han kommer att fortsätta jobba med integrationsfrågor.

– Jag har redan fått förfrågningar från några håll, vilket känns värmande, säger han.

Fredrik Jurdell, biträdande stadsdirektör i Stockholms stad, säger att Rinkeby-Kista inte har uppnått det resultat som behövs.

– Det här är en stadsdelsförvaltning med väldigt stora utmaningar. Patrik Derk är en visionär ledare med starka idéer och det är möjligt att vi hade sett resultat om några år, men vi behöver se resultat nu och behöver en annan profil på posten, säger han.

Under tiden som rekrytering av en ny stadsdelsdirektör till Rinkeby -Kista pågår är Gunilla Davidsson tillförordnad stadsdelsdirektör i Rinkeby-Kista.