Paula hittade hem på scenen

Paula Nielsen kramar om regissören Lilian Hamsch efter det lyckade genrepet av Klick. ”Lilian är en så skön människa”, säger Paula.
Paula Nielsen kramar om regissören Lilian Hamsch efter det lyckade genrepet av Klick. ”Lilian är en så skön människa”, säger Paula.
Många har en bakgrund med missbruk och kriminalitet. Genom Kulturklivet har de fått en chans att börja om i livet.

I helgen var det premiär för deras pjäs Klick. En av skådespelarna är Paula Nielsen, som hittat hem tack vare teatern.

Det är dags för genrep. Nervositeten ligger i luften. Salongen till ScenKaskads stora scen är fullsatt av tre klasser från årskurs nio på Södra Ängbyskolan. Eleverna flipprar med sina mobiler, buffar på varandra och fnissar högt i raderna.

Men när föreställningen sätter igång tystnar de totalt och blir tagna av handlingen.

Genrepet går bättre än vad de någonsin vågat förvänta sig. Niondeklassarna applåderar och visslar högt i lokalen.

Efteråt samlas hela gänget bakom föreställningen vid scenen och pustar ut, kramas och blir hyllade av regissören Lilian Hamsch.

I fredags var det äkta premiär för Kulturklivets pjäs Klick, som handlar om två rivaliserande gäng. Kulturklivet är en kursverksamhet för människor som levt utanför samhället, på grund av drogmissbruk, fängelsestraff eller att de mått dåligt under en tid. Gemensamt är att de har ett brinnande intresse för kultur. Sedan våren 2011, då kursen sattes igång av OffStockholm, har ett tiotal personer varit med.

De har gått kurser i bland annat scenografi, improvisation, ljud- och ljusteknik, foto och layout, läst teaterhistoria och provat på producentyrket. Parallellt med detta har de en egen personlig coach som fokuserar på tillfrisknandet hos kursdeltagaren.

En av deltagarna är Paula Nielsen. Hon är dotter till skådespelaren och sångerskan Monica Nielsen och lillasyster till musikalartisten Petra Nielsen. Paula Nielsen har också ett förflutet som artist, men slog aldrig riktigt igenom utan hamnade i drogberoende och kriminalitet.

Sedan ett år tillbaka är hon drogfri.

– Jag har jobbat som fan med att bli drogfri. Jag har verkligen levt jättedestruktivt med sprutor, fängelsestraff och hela faderullan.

Hon fick komma med för tre månader sedan och säger att hon har Kulturklivet att tacka för mycket.

– Nu har jag fått uppleva vad morsan och Petra har pratat om. Jag har alltid känt ett utanförskap eftersom jag inte har sysslat med teater, jag har också känt mig avundsjuk. Nu känner jag att det här med skådespelandet verkligen är min grej. I rollen har jag fått plocka fram lite av min egen sorg och vrede, säger hon.

Paula Nielsen bor i Kärrtorp och har varje vardag åkt till Blackeberg där Kulturklivet håller till i ScenKaskads lokaler.

– En stor del av Kulturklivet har ju varit det sociala. Att träffa andra som varit med om liknade erfarenheter.

Lilian Hamsch är regissör och alkohol- och drogterapeut och har lett gruppen i teaterarbetet.

– Att teater kan vara ett verktyg för personlig utveckling har vi verkligen fått bevis på nu. Målet har inte varit föreställningen, utan är bara en del av kursen. Nu går vi vidare och ska spela den på bland annat Tollare folkhögskola, säger hon.

Efter det kommer kursdeltagarna att gå in i den yrkesinriktade praktiken med OffStockholms långfilmsinspelning.