Villa Paulis vinsamling såldes för närmare 3 miljoner kronor.
Villa Paulis vinsamling såldes för närmare 3 miljoner kronor.
Dryckesauktionen lockad många intresserade. Bild från annat tillfälle.
Dryckesauktionen lockad många intresserade. Bild från annat tillfälle.

Villa Paulis vinsamling såld – för 3 miljoner

Nyheter 

En unik vinsamling från den privata medlemsklubben Villa Pauli, på Djursholm, ropades ut på Systembolagets dryckesauktion i dagarna.
Totalt gick de exklusiva flaskorna för närmare 3 miljoner kronor.

Systembolagets första dryckesauktion för året lade ribban högt – med en unik vinkällare på auktionslistan. Vinsamlingen från Villa Pauli, med sammanlagt 340 utrop, till största delen årgångschampagne och bordeauxviner lockade många intresserade köpare.

– Totalt hade vi runt 600 budgivare och 300 köpare på hela auktionen. Men då var det ju inte bara Villa Paulis samling med 340 utrop det handlade om, sammanlagt hade vi runt 800 utrop, säger Johan Blanche, värderingsman på dryckesauktionen.

Dyraste flaskan såldes för 30 000 kronor

Enligt honom såldes Villa Paulis samling för sammanlagt närmare 3 miljoner kronor. Där de flesta köparna var privatpersoner.

– Den dyraste enskilda buteljen gick för runt 30 000 kronor. Och då handlade det om champagne. Sedan fanns det också hela lådor, där blir ju priset högre, säger Johan Blanche.

”Fantastisk samling”

Bland de 340 utropen från Villa Pauli fanns hela lådor av årgångschampagne och flera flaskor i större format – magnum och jeroboam. I samlingen hittar vi till exempel ett flertal magnumflaskor av Bollinger RD 1964 och 1985, Cuvée Winston Churchill 1985 och Salon 1983 och 1990. Sammanlagt når utropen till över 130 champagner.

– Det var en fantastisk samling med framför allt champagne, som de köpt en gång i tiden, ofta direkt från leverantören. Nu ändrar de sitt koncept och vill därför bli av med vinkällaren. Det händer att restauranger och liknade säljer av exklusiva drycker som de samlat på sig under lång tid för att använda pengarna till att bygga upp något nytt, säger Johan Blanche.

Medlemsklubb med restaurang

  • Villa Pauli, uppkallad efter beställaren Anna och Albert Pauli, är ritad av arkitekt Ragnar Östberg, och blev färdigställd 1907.
  • Villa Pauli var först privatbostad men har också varit kloster med förskola, och sedermera under de senaste 30 åren medlemsklubb med restaurang, festvåning, vinkällare, hotell och konferens.

Källa: Systembolaget

Fler nyheter från Stockholm

Kultur

Snart utses Huddinges bästa poeter

Nyheter

Katten Abbey hemma efter den hemska branden

Nyheter

Migrationsverket: Vi kommenterar inga datum

Anders Nicolaysen, it-värd på Skärholmens bibliotek lär ut sina kunskaper till besökare
Nyheter

Anders ger första-hjälpen i digital teknik

Ulrika Sundset, Malin Johansson och Per Hoflin
Nyheter

Starka reaktioner på ambulansens utsatthet

Nyheter

Årstafältet överklagas igen