Kraftig säkerhet när terrorrättegången börjar

Bergsgatan säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt - Rättegången om terrordådet på Drottninggatan
Staket har satts upp utanför säkerhetssalen på Bergsgatan.
På tisdag börjar rättegången mot Rakhmat Akilov i tingsrättens säkerhetssal på Kungsholmen. Processen beräknas ta tre månader och såväl intresset som säkerhetspådraget är enormt stort.
Grannar i området påverkas bland annat genom att det blir stoppförbud på delar av Bergsgatan.

När Rakhmat Akilov häktades för första gången i april förra året var säkerhetspådraget stort. Polisbilar stod på tvären och spärrade av delar av Bergsgatan. På tisdag börjar rättegången på samma plats.

Under rättegången kommer stoppförbud att råda på den lilla sträckan på Bergsgatan mellan Pilgatan och Gambrinusgatan, berättar Mats Eriksson på polisens mediecenter.

– Fordon som står där kommer att plockas bort av trafikkontoret. Vi gör det för att ha koll på säkerheten men det är bara ett kvarter som berörs, säger han.

Stoppförbudet börjar gälla på tisdagen.

Inga avspärrningar planerade

I nuläget planerar inte polisen att spärra av gatan på samma sätt som man gjorde vid häktningsförhandlingen men Mats Eriksson utesluter ändå inte att så kan bli fallet.

– Det är möjligt att det blir så vid något tillfälle, att vi bedömer att de är nödvändigt. Men det inget som är planerat idag, säger han.

Säkerhetspådraget och intresset kring rättegången är det största sedan den mot Anna Lindhs mördare Mijailo Mijailovic 2004.

– Jag var själv med och planerade säkerhetsarbetet då. Även den gången var det ett stort allmänintresse. Skillnaden nu är att vi har väldigt många målsäganden, säger Thomas Östman, regional säkerhetschef vid Stockholms tingsrätter till SVT.

Fakta

Enorm rättegång

Rättegången mot Rakhmat Akilov väntas bli en av de största rättegångarna i Stockholm någonsin.

Rättegången beräknas pågå i tre månader och den hålls i tingsrättens säkerhetssal på Bergsgatan 50 på Kungsholmen.

Åtalet omfattar 155 målsäganden och knappt 90 av dem ska under dessa månader få vittna i rätten.

Tre hela dagar 20, 21 och 22 februari är vigda åt förhör med den åtalade Rakhmat Akilov.

Intresset från allmänhet och media är mycket stort och åhörare kommer att fylla både sal 1 och 2 – med sammanlagt 150 platser.

Säkerheten är rigorös – kanske det största sedan rättegången mot Anna Lindhs mördare Mijailo Mijailovic. Alla åhörare måste gå igenom en säkerhetskontroll liknande den på flygplatser.