Så påverkar nya tågplanen Järfällaborna

Fler tåg till och från Järfälla.
Fler tåg till och från Järfälla.
Den nya tågplanen som Trafikverket just godkänt innebär att Järfällaborna även i fortsättningen får många avgångar i rusningstid. Nytt är däremot att antalet avgångar i under låg- och mellantrafik blir fler. Mitt i Järfälla gräver i SL:s nya tidtabeller och beskriver förändringarna för din station.

Under 2018 kommer fler pendeltåg att gå till och från Järfällas stationer. För alla tre stationer (Barkarby, Jakobsberg och Kallhäll) innebär den nya tågplanen, som Trafikverket just släppt, att fler tåg kommer att gå i låg- och mellantrafik. Dessutom kommer det höga antalet avgångar i rusningstrafik att bli kvar, eller till och med förbättras.

Kallhäll

Från Kallhäll kommer åtta tåg i timmen söderut att börja gälla redan från klockan 6 på morgonen. Även timmarna efter klockan tre kommer åtta, istället för sex tåg i timmen att gå söderut. Men den stora nyheten är att fyra tåg i timmen blir normen över trafikdygnet – även kvällstid fram till klockan 24. Det gäller även för lördagar och söndagar, som idag har sparsam trafik.

Liknande förändringar blir av för den som åker norrut – fyra tåg i timmen under nästan hela dygnet, förutom i rusningstrafik då några fler tåg tillkommer, som idag. Dessutom kommer ett extra tåg mellan klockan 02 och 03 på fredagar och lördagar, en timme som idag är helt otrafikerad.

Barkarby och Jakobsberg

Från Järfällas två södra stationer kommer det fortsatt att gå sju-åtta tåg i timmen till stan under morgonrusningen. Även pendlare som ska söderut på eftermiddagen får en extraskjuts, då åtta tåg i timmen går mellan 15 och 18. Men även här är nyheten att det nu blir kvartrafik, alltså fyra tåg i timmen, hela vägen fram till midnatt. Detta gäller även under lördagar och söndagar.

Norrut från Barkarby och Jakobsberg kommer också fler tåg – även här blir fyra tåg i timmen normen mellan klockan 06 och 24, förutom extra tåg under rusningstrafik. Det gäller även på helger fast mellan 08 och 24. Även Barkarby och Jakobsberg får ett extra nattåg på fredagar och lördagar, och kan alltså räkna med pendeln för att ta sig hem från stan sent om kvällarna.

Vill du gräva mer i de nya tidtabellerna har SL publicerat tabeller som preciserar antalet tåg per timme och station norrut respektive söderut. Informationen finns också i grafisk form.


Så många tåg får resten av stationerna i Stockholm

Avgångar under vardagar i riktning mot eller från Stockholm City under våren och hösten 2018. Mellan 22 juni och 19 augusti gäller sommartidtabell.

Antalet avgångar på Södertäljegrenen kommer att förändras efter sommaren på grund av en ombyggnad av bangården vid Södertälje centrum. Därför skriver vi ut både vår- och hösttrafiken där.

*Mellan vecka 18 och 33 kommer inga tåg att trafikera station Södertälje centrum.

Källa: SL